Mejla

Zina Al-Dewany

Någon måste bjuda unga moderater på en riktig fest

MUF:s främsta fiender är sossar och Anders Tegnell

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

MUF kräver att skulden av missade nattklubbshångel betalas tillbaka.
MUF kräver att skulden av missade nattklubbshångel betalas tillbaka.


De som inte blev bjudna på fest när de var unga gick med i något ungdomsförbund för att hitta kompisar. Kanske är det elakt av mig som fick festa att skratta åt MUF:s senaste utspel i Expressen. Där listar de moderata ungdomarna 19 reformer som de menar skulle göra deras liv härligare. Deras främsta fiender? Sossarna och Folkhälsomyndigheten.

”Fundamentalt för att det ska bli fritt fram för jobb, fest och frihet är att socialdemokrater och Folkhälsomyndigheten försvinner ur våra liv.” Det låter radikalt, men det moderata ungdomsförbundets första punkt för förändring är ett sjätte jobbskatteavdrag.

MUF:ares karriärer

Det låter inte direkt som det Sveriges ungdomar drömmer om, men kanske måste de flirta lite med moderpartiet för att säkra en framtida karriär? De uttrycker trots allt en oro för ungdomsarbetslösheten som de menar kan lösas med sämre anställningstrygghet.

Den andra punkten i artikeln är däremot lite roligare. ”Dansa till gryningen. Krogarna ska sätta sina egna öppettider, inte kommunerna”. Fler reformer på samma tema är att låta uteserveringar vara öppna året runt, dygnet runt och tillåta fri dans överallt.

Jag ska erkänna att jag själv svurit över de tråkiga krogtiderna i Sverige. Men krogpersonalen svär främst över gnälliga grannar med bostadsrätter. Ju fler bostadsrättsägare i ett område, desto större benägenhet att klaga hos kommunen över högljudda krogar i närheten.

Det bästa är förstås när moderater segregerar sig själva i kommuner som Lidingö och Danderyd dit ingen ändå åker för att gå på krogen. Men här behöver nog mini-moderaterna som bor i stan ta ett snack med sina föräldrar, innan de klagar på Sossesverige.

Förtjänar lite fest

Medan Sveriges unga anser att miljö och klimat är den viktigaste politiska frågan vill MUF avskaffa flygskatten. Och medan unga i dag har svårare än någonsin att få en bostad, vill MUF införa marknadshyror som gör det ännu dyrare att hyra. (Men det kanske inte spelar någon roll för den som får sin första bostadsrätt av föräldrarna.)

Och medan alkoholkonsumtionen går ned hos unga så kämpar MUF för att tillåta take-away öl och införa ”vin-Foodora”.

Kanske är deras drömfest att sitta i en lägenhet de hyrt i tredje hand med take-away öl från pizzerian. Någon har kanske med sig en trött Ica basic rosébox medan de firar ännu en osäker anställning och klagar över hur sossarna förstört deras liv.

Men även MUF:are förtjänar att bli bjudna på en roligare fest än så. Alla ni som har personer i er närhet som är i riskzonen för att bli MUF:are, se till att bjuda med dem på fest nästa gång.

Så får de tänka på roligare saker än att avskaffa flygskatten och Systembolaget.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.