ÅSIKT

Moskébranden är inte någon vanlig eldsvåda

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

När larmet gick hos räddningstjänsten i Örebro strax efter klockan två på tisdagsmorgonen handlade det inte om en eldsvåda vilken som helst. Även om ingen skadas betyder en brand i en moské inte bara att en religiös byggnad blir lågornas rov, eller att sociala och kulturella aktiviteter blir hemlösa.

En moskébrand leder dessutom ofrånkomligen till rykten, spekulationer och rädsla. Sverige i dag är ett samhälle där islamofobin aldrig ligger långt under ytan, och där det alltid finns grupper som är beredda att odla främlingskap, otrygghet och motsättningar för att främja sin egen extrema dagordning.

Extremister rekryterar

Det vet man inte minst i Vivalla, som är ett av de områden där militanta islamister rekryterat anhängare.

Just därför fanns det mycket mer än en byggnad som kunde ha gått upp i rök när moskén i Vivalla utanför Örebro brann. Blotta misstanken att samhället slätar över ett brott därför att det riktar sig mot en minoritet skulle ofelbart föda konspirationsteorier.

Oklart motiv

Därför är det så oerhört viktigt att polisen i Örebro redan efter några timmar kunde gripa en 20-åring som misstänkt för attentatet i Vivalla.

Polisen säger nu att de inte har hittat några politiska eller religiösa motiv bakom attentaten. Branden skulle alltså vara en rent kriminell handling, något slags vansinnesdåd av en gärningsman som redan haft ordningsmaktens ögon på sig.

Hur det är med den saken lär den fortsatta utredningen få visa. Det viktigaste just nu är att den svenska polisen demonstrerat en - kanske alltför sällsynt - effektivitet och att den misstänkte mordbrännaren sitter bakom lås och bom.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM

Örebro

Islam