ÅSIKT

Findus ärtfabrik i Bjuv har tystnat

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Bjˆrn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
LEDARE

Det är nästan precis ett år sedan 4 000 människor marscherade i det lilla skånska samhället Bjuv. De protesterade mot att livsmedelskoncernen Nomad Food - ett passande namn för internationellt riskkapital i matbranschen - beslutat lägga ner Findus fabrik.

Den frysta svenska ärtan blev en påminnelse om ett annat slags maktlöshet inför globaliseringen än den som demonstrerades av gränskontrollerna på Öresundsbron några mil bort. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson lovade att inte en ärta skulle flyttas från Bjuv.

I ett kapitalistiskt samhälle är det ett löfte en facklig ledare kan ha svårt att leva upp till.

I dag står fabriken i utkanten av det lilla skånska samhället stilla. Onsdag den 29 mars blev den sista produktionsdagen för Findus i Bjuv.

Världens bästa ärtor

En märkligt varm dag i september förra året besökte jag Skåne. Jag träffade bland annat Kent Ahlgren från fackförbundet Livs i fackklubbens lokaler på fabriken.

– Vi tycker att vi producerar världens bästa ärtor, sa han.

Han berättade hur olika ägarbyten sugit energi och antagligen pengar ur företaget. Dessutom fanns misstanken att hela affären handlat om att röja undan en konkurrent.

Foto: Andreas Hillergren / AFTONBLADET / 7560
Kent Ahlgren

Jag pratade också med Bjuvs kommunalråd Anders Månsson (S). Som ung pallade han ärtor från flaken när lastbilarna passerade genom samhället. Förra hösten fylldes dagarna av planer för Bjuvs framtid, utan Findus.

Så är det fortfarande. På en presskonferens i onsdags berättade Månsson att det finns förhoppningar om ny verksamhet i Findus lokaler. I bästa fall något där livsmedelskunnandet i Bjuv kan tas till vara.

Som en platt-TV

Fabriken befinner sig i något bolaget kallar “standby-läge”. Som en platt-TV ungefär. Förhoppningen är att någon ska ta över fabriken.

Att trycka på fjärrkontrollen lär dock bli svårare än det är att starta TV:n. Att odla och paketera världens bästa frysta ärtor har varit en komplicerad process med många inbladade.

När fabriken töms på personal försvinner också kunskap som byggts upp under årtionden. Och i år kommer inga skånska eller halländska bönder att odla ärtor för fabriken i Bjuv.

De människor som producerat världens bästa ärtor finns inte kvar.

Foto: Andreas Hillergren / AFTONBLADET / 7560
Skördemaskinen för ärtor spolas av för sista gången.

Bjuv ser framåt, och människorna som arbetet på Findus kommer i de flesta fall att hitta ett sätt att gå vidare. Men Sverige är lite mindre grönt, och lite mindre runt utan ärtor från Bjuv. Maten kommer att smaka lite sämre, och vi har ännu en gång blivit påminda om hur lite vi har att säga till om när det internationella kapitalet har sagt sitt.

Läs också:

ARTIKELN HANDLAR OM

Bjuv

Findus