Mejla

Pernilla Ericson

Trump vet hur man gör offer till förövare

Efter brevbomberna: Ilskan är medias fel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.

LEDARE

“Trumps mäktigaste vapen är att han vet hur man gör offer till förövare. Han kan få de minst utsatta att känna sig som offer.”

Programledaren Trevor Noah säger det under en paus i politiska talkshowen The Daily Show, och klippet sprids nu som en löpeld. Trevor Noah sätter fingret på något viktigt, som blir än mer märkbart under en vecka när brevbomber skickats till Trumps politiska måltavlor.

“Det är en skrämmande tid för unga män i Amerika”, sa Donald Trump om när han talade om Metoo-rörelsen och psykologiprofessor Christine Blasey Fords vittnesmål mot domaren Brett Kavanaugh.

“Det han säger i det ögonblicket är att Metoo-rörelsens riktiga offer är män” säger Trevor Noah och tillägger “Det är så många män som kan känna igen sig i det budskapet”.

Men sett till mängden anmälningar, som allt som oftast resulterar i ingenting, så kan förövare tryggt gå över gränsen utan att drabbas av rättsliga efterspel.

För var det något Metoo-rörelsen blottlade så var det antalet utsatta. Hur många flickor och kvinnor som drabbats av sexuella trakasserier och övergrepp. Bransch efter bransch, upprop efter upprop, från skolgården ända upp till politikens maktrum. Röster höjdes för kraftfulla åtgärder. Många män reagerade med förvåning. “Är det så vanligt?”

Flyktingar som en ”smitta”

Men Trumps strategi stannar inte vid Metoo, den är grundläggande.

Det är inte flyende människor som är de utsatta, i den världsbild som USA:s president säljer. Det är befolkningen i det land de flyr till. Beslutet att separera barn från föräldrar vid gränsen, och sätta barnen i burliknande anläggningar, försvarade presidenten aggressivt på Twitter i ett inlägg som slog fast att “Demokraterna är problemet”. “De vill att illegala migranter, oavsett hur dåliga de är, ska få välla in och besmitta vårt land, som MS-13.”

Hotet om att flyende människor i själva verket maskerar en kriminell liga, MS-13. Det är en effektiv bild för att avhumanisera människor. Fattiga flyktingar som en smitta. Ett virus. Och den oskyddade befolkning som drabbas av det.

Tydligast blir kanske ändå den världsbild som Trump säljer när brevbomber nu skickas till nyhetsredaktioner, expresidenter och demokrater. Som av en händelse är det just de aktörer som Donald Trump beskrivit som “folkets fiender”, kallat “katastrofer” eller hotat att “bura in”.

Sprängladdningar har skickats till bland annat tidigare president Barack Obama, tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton, affärsmannen George Soros, mediejätten CNN, förre CIA-chefen John Brennan och tidigare vicepresident Joe Biden. Alla skarpa kritiker av Donald Trump. En 56-årig man är gripen, misstänkt för bombhoten. Mannen är en hängiven Trump-supporter, vars sociala medier kryllar av rasistiska och antisemitiska utspel.

”Konventionella medier – fake news”

Donald Trumps kommentar efter terrorattackerna? Att åtminstone medierna får stå sitt eget kast. På Twitter skriver presidenten:

“En stor del av ilskan vi ser i vårt samhälle orsakas av den medvetet falska och inkorrekta rapporteringen av konventionella medier, som jag refererar till som fake news. Det har blivit så illa och hatiskt att det är bortom beskrivning. Konventionella medier måste skärpa sig, snabbt!”

De medier som attackeras med rörbomber har sig själva att skylla. Trump riktar samma vapen, igen och igen. Han gör det för att det är effektivt. Den som är missnöjd får därmed en måltavla.

Hatsajter och högerpopulister över hela Europa använder samma metod. Vänd upp och ner på perspektiven. Den som flyr är ett hot. Den som är hemlös är en plåga. Att våga berätta om övergrepp är att delta i en häxjakt.

Det fungerar att få de minst utsatta att känna sig som offer.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Mellanårsvalet är ett val om Trump

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

#Metoo-rörelsen

Trevor Noah

Donald Trump

George Soros

Barack Obama

Brett Kavanaugh

Joe Biden