ÅSIKT

Slå inte sönder välfärdsbygget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Liberalt hot Socialförsäkringarna är en av hörnstenarna i det svenska välfärdsbygget. Men nu vill liberalerna inte stå för inkomsttryggheten. Det kan slå sönder systemet.
LEDARE

Socialförsäkringarna utgör en av hörnstenarna i det svenska välfärdsbygget. När den statliga utredaren Anna Hedborg menar att dagens inkomsttak på sikt borde avskaffas är det inte konstigt om det skapar debatt.

Det märkliga är att liberalerna, som tillsammans med socialdemokraterna varit systemets varmaste anhängare, nu tycks vara på väg att överge socialförsäkringsmodellen.

Enastående effektivt

Efter överenskommelsen i Bankeryd beskrev Lars Leijonborg förslaget att höja inkomsttaket i sjukförsäkringen som ”provocerande”. I veckan argumenterade ledarsidan i Sveriges största liberala morgontidning för ”ett tak även för inbetalningarna”. I praktiken en övergång till ett slags grundtrygghet flankerad av privata försäkringslösningar.

Det finns en rad utmärkta argument för ett system med gemensamma försäkringar, något socialliberaler historiskt sett varit de första att framhålla.

Ett av de viktigaste är att systemet är enastående effektivt. Genom att många delar risken kan alla få ett rimligt skydd till en jämförelsevis låg kostnad. Privata försäkringslösningar som riktar sig till speciella grupper blir helt enkelt mycket dyrare.

För riskgrupper, till exempel personer med en tidigare sjukdomshistoria eller slitsamma arbetsuppgifter, skulle möjligheten att få en privat försäkring i realiteten vara stängd.

Det gemensamma socialförsäkringssystemet fungerar utjämnande.

Grupper som riskerar att råka ut för sjukdom eller förslitningsskador får större ersättningar än gruppen betalar in i systemet. Det omvända gäller naturligtvis för grupper med god hälsa och stimulerande arbetsuppgifter. Kvinnor och låginkomsttagare tjänar på systemet.

Förutsättningen för att denna omfördelning mellan grupper ska fungera är dock att alla som individer känner att försäkringen ger dem skydd. Också en manlig, högavlönad tjänsteman kan drabbas av sjukdom, även om risken är mindre än för en kvinnlig lågavlönad undersköterska.

Viktigt att höja taket

Därför är frågan om taken viktig. Det handlar om att upprätthålla socialförsäkringarnas långsiktiga legitimitet. Om alltför många upplever att försäkringen inte ger ett tillräckligt skydd växer marknaden för privata försäkringar. En utveckling som redan har tagit fart.

Det gör beslutet att till sist infria löftet att höja taket i sjukförsäkringen så angeläget.

Socialförsäkringarna dras med ett antal svagheter. Den största är att grupper inte tillåts komma in i systemet och marginaliseras.

Lösningen är dock inte att begränsa försäkringarnas räckvidd och lämna fältet fritt för dyrbara och exluderande privata lösningar.

Det borde de kvarvarande socialliberalerna kunna stå upp för.

IP