Ledare

Vad Reinfeldts löften går för

Av: 

Eva Franchell

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I morgon tar riksdagen ännu ett steg mot det totala övervakningssamhället.

Är det någon som kommer ihåg när Fredrik Reinfeldt lovade att inte jaga en hel ungdomsgeneration? I dag vet vi vad hans löften går för.

De stavas FRA, Ipred och datalagringsdirektiv.

Dessutom är det Reinfeldts regering som nu fortsätter att förfina de övervakningsmetoderna. Torsdagens riksdagsbeslut är en följd av lagen om allmän datalagring, det vill säga den som tvingar telebolagen att lagra all information om medborgarnas tele- och datatrafik.

Riksdagsbeslutet handlar om vem som kan få ut den lagrade informationen och när den får hämtas.

Enligt lagförslaget är det domstolarna som ska ta beslut om polisen ska få tillgång till lagrad information. Men lagen kommer att medge undantag, om det är bråttom räcker det med ett vanligt åklagarbeslut. Kravet på domstolsbeslut luckras alltså upp redan i första lagtexten.

Än värre är det att det räcker med misstanke om bötesbrott för att polisen ska få ut alla uppgifter. Det innebär att polisen kan begära ut trafikuppgifter om vanliga fildelare.

Nu är vi där Fredrik Reinfeldt sa att vi aldrig skulle hamna. Polisen kan börja jakten på fildelare.

Här har politiker från moderater till socialdemokrater påstått att datalagringen ska handla om terrorism och grov organiserad brottslighet och så lägger de ribban på bötesbrott. Småbrott.

FRA, Ipred och datalagringsdirektivet är redan tagna av riksdagen och någon kan tycka att morgondagens riksdagsbeslut bara är en justering. Att det inte kan bli så mycket värre.

Men nästan en och en halv miljon svenskar fildelar. De flesta är unga, de tillhör en annan generation än många riksdagsledamöter.

Miljöpartiet och Vänstern har reserverat sig mot förslaget. Det är de borgerliga partierna och Socialdemokraterna som i den här frågan lever i det förgångna. Som inte representerar sina väljare.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!