Anders Lindberg

Åkesson leder enfaldens parti

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Med SD:s vision om stängda gränser skulle Sverige förtvina, ekonomiskt, kulturellt och socialt”

Enformigt parti Sverigedemokraterna försöker tvätta bort bilden av främlingshat och rasism, men var femte riksdagsmotion handlar egentligen om invandring.
Enformigt parti Sverigedemokraterna försöker tvätta bort bilden av främlingshat och rasism, men var femte riksdagsmotion handlar egentligen om invandring.

I morgon börjar Sverigedemokraternas landsmöte i Göteborg. Ett parti med ­rötter i nynazism och nyfascism vill ­bredda sig och bli rumsrent.

Det kan deltagarna titta i stjärnorna­­ ­efter.

Paradnumret i helgen är att betona ­”socialkonservatism” snarare än ”nationalism” i principprogrammet.

– Socialkonservatism, för oss, innebär att man kombinerar värdekonservatism med ett socialt ansvarstagande, sa partiledaren Jimmie Åkesson på pressträffen inför landsdagarna.

Fortfarande ett enfrågeparti

De vill tvätta bort bilden av främlingshat och rasism. Men som Aftonbladet i dag kan avslöja är Sverigedemokraterna i praktiken ett enfrågeparti. Breddningen är en bluff.

Mer än var femte riksdagsmotion handlar egentligen om invandring, oavsett politikområde. Inom kriminal­politiken är det var tredje.

Det är inte konstigt. Detta är partiets själ och det var därför de en gång bildades ur extremistgruppen ”Bevara ­Sverige svenskt”.

I Sverigedemokraternas värld är inte alla lika mycket värda och har inte ­samma rättigheter och skyldigheter. Skillnaden mellan ”vi” och ”dom” är alltid etnisk ­eller religiös.

Det som gör Sverigedemokraterna till rasister är inte om de kallar sig ”socialkonservativa” eller ”nationalister”. Det är deras rasistiska människosyn som är problemet.

Ett Sverige som aldrig funnits

Även deras ”socialkonservatism” har etnisk slagsida. I det rena Sverige ­partiet drömmer sig tillbaka till fanns inga ­muslimer. Det var ett etniskt homo­gent land utan konflikter, där alla var lyckliga.

Men det är ett Sverige som aldrig har funnits. Vi har genom hela historien ­varit ett mångetniskt och mångreligiöst ­samhälle.

Det har alltid funnits konflikter och motsättningar, som vi tillsammans fått hantera. Det, inte någon slags påhittad likriktning, är Sverige.

Vår historia är i stället berättelsen om möten med andra. Lärdom och nyheter har oftast kommit utifrån. Vår öppenhet och nyfikenhet är bland våra främsta tillgångar.

Ett demokratiskt ansvar

Med Sverigedemokraternas vision om stängda gränser skulle Sverige förtvina, ekonomiskt, kulturellt och socialt.

I mångfaldens värld är Sverige­demokraterna enfaldens parti.

De flesta rösterna för att normalisera partiet tystnade efter att terroristen ­Anders Behring Breivik mördade 77 ­människor den 22 juli i år.

Att han i sitt manifest lyfte Sverige­demokraterna som ljuset i det svenska mörkret pekade på just de kopplingar partiet försöker sopa under mattan.

Men det finns ändå anledning att ­påminna de demokratiska partierna om deras ansvar.

Samarbete med Sverigedemokraterna legitimerar SD:s rasistiska människosyn. Det gör hatet rumsrent.

Ingen votering kan vara värd det priset.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN