Mejla

Karin Pettersson

Fyra saker med Ask som gör mig rasande

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Beatrice Ask.
Beatrice Ask.

Polisen är Beatrice Asks ansvar, men i registerskandalen agerar hon som en kränkt privatperson.

"Jag är arg och ledsen" sa justitieministern i tv-sofforna i morse.

Vad sägs om att ta ansvar i stället?

Problem med rasism inom Skånepolisen är inget nytt. 2009 publicerade Sydsvenskan en film från kravallerna i Herrgården, där det framgår att poliser kallat ungdomar för apajävel och blattejävel.

Samma år rapporterade Sydsvenskan att Malmöpolisen på en kurs i beslagshantering 2008 gjort övningar med fiktiva namn. Bland dem fanns Neger Niggersson och Oskar Neger.

Under hela denna period har Beatrice Ask varit justitieminister, och högsta ansvarig för polisen. Problemen är väl kända och hon har haft flera år på sig. Vad har hon gjort åt dem? Och varför har det inte fungerat?

Beatrice Ask kan vara hur ledsen hon vill. Att Skånepolisen upprättat rasistiska register är ytterst hennes ansvar, och hennes misslyckande.

Polisens register måste få konsekvenser. Att inte Beatrice Ask gjort detta tydligt är oacceptabelt.

Beatrice Ask måste ta reda på vad som har hänt. Det kan ta några dagar. Men det hade inte varit svårt att säga att:

"Om DN:s uppgifter stämmer så ska jag personligen se till att de som är ansvariga för det får ta konsekvenserna."

Polisen är inte vilken myndighet som helst. De upprätthåller statens våldsmonopol, och har långtgående tvångsmedel till sitt förfogande. Polisen kan avlyssna eller gripa människor, de kan gå in i privata hem och beslagta egendom. Det är en oerhörd makt. Om polisen låter rasistiska fördomar gå före grundlagen är hela vårt rättssamhälle i gungning.

På Beatrice Ask låter det som att det nu behövs en utredning, och sen lite blandat värdegrundsarbete. Men DN:s avslöjande är mycket allvarligare än så. Allas likhet inför lagen är grunden för att Sverige ska kunna kallas en rättsstat.

Beatrice Ask måste visa att hon förstår det, annars behöver Sverige en ny justitieminister.

Beatrice Ask har själv spelat på fördomar mot romer, och har mycket att bevisa.

I vintras föreslog Beatrice Ask ett förbud mot tiggeri, tydligt riktat mot romer från Östeuropa och Balkan. 2010 utvisade polisen rumänska romer som lagligt befann sig i landet, och jämförde tiggeri med prostitution. Migrationsminister Tobias Billström försvarade beslutet. Justitieministern var märkligt lågmäld trots att utvisningarna var ett brott mot viktiga principer om fri rörlighet inom EU.

Om inte Beatrice Ask agerar med kraft, blir sveket mot Sveriges romer dubbelt.

Sverige har en lång och vidrig historia av statligt sanktionerade övergrepp och rasism mot romer. Antiziganismen - rasism riktad mot romer - är vår mest socialt accepterade form av rasism. Den måste vädras ut och det kan vi bara göra tillsammans.

Om inte ansvariga politiker - Beatrice Ask, och i slutänden Fredrik Reinfeldt - klarar att visa att de tar detta på allvar betyder alla vitböcker och handlingsplaner som tas fram ingenting. När övergrepp sker måste ansvar utkrävas. Offren, både de som registrerats men även alla andra romer som nu pekas ut, måste få upprättelse.

Allt annat vore ett dubbelt svek mot en grupp som redan svikits så många gånger.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN