ÅSIKT

Bör inte Säpo ha koll på nazister?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Att nazister kan angripa en demonstration mitt på ljusa dagen är oacceptabelt

Tumult Enligt rapporterna är två personer knivskurna och flera andra skadade.

Manifestationen ordnades av nätverket "Linje 17 mot rasism!" och samlade ungefär 200 deltagare, bland annat många barnfamiljer.

Strax efter klockan 12 idag attackerades antirasisterna, som hade polistillstånd för sitt möte, av mellan 30 och 50 nazister.

– De kastade flaskor, stenar och smällare, säger Jenny som var på platsen, till Aftonbladet.

Polisen var uppenbarligen oförberedd och tumult utbröt. Enligt rapporterna är två personer knivskurna och flera andra skadade. 28 har gripits av polisen.

Svenska motståndsrörelsen

Enligt Alex Bengtsson från Expo, som bevakar högerextremism, var det nazister från Svenska motståndsrörelsen som angrep manifestationen. Något som bekräftas på gruppens hemsida. Svenska motståndsrörelsen vill störta demokratin med våld, och är en av de mer våldsamma nazistgrupperna.

Frågan är varför inte Säkerhetspolisen och vanliga polisen hade bättre beredskap i ett sådant här fall. Det räcker med att läsa Facebookgruppen som tillhör nätverket "Linje 17 mot rasism!" för att inse att det handlar om en risksituation. Nazisterna har tidigare varit våldsamma i precis detta område.

Högerextremt våld

Säkerhetspolisen brukar peka på våldsbejakande islamism som det största hotet i Sverige. Utan att ifrågasätta bedömningen av hotbilden från just den gruppen kan man konstatera att det är högerextremister som hittills stått för huvuddelen av det grova politiska våldet.

Flera personer har mördats eller misshandlats till döds av högerextremister. Händelser som mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg, morden i Malexander och Lasermannens terrorkampanj är tydliga exempel. I vårt grannland Norge står Anders Behring Breivik för den värsta terroristattacken i norden i modern tid.

Allvarligt

Att en antirasistisk manifestation kan angripas med våld mitt på ljusa dagen är helt oacceptabelt. Polisen måste klara att garantera demonstrationsfriheten. Både Säkerhetspolisen och vanliga polisen får skaffa sig bättre koll.

Att ordningsmakten tappar kontrollen är mycket allvarligt även om situationen lugnade ner sig vid 13-tiden. Människor ska inte behöva vara rädda för att delta i en demonstration, eller att ta med barnen på ett politiskt möte.

Anders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM