Mejla

Ingvar Persson

Åkesson kan inte bli statsminister

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Först en liten varning. Läsare som är väl bekanta med hur politiken fungerar kommer att tycka att den här texten handlar om självklarheter. Det gör den. Men inför valet i höst är det viktigt att också det självklara påpekas, i alla fall när det kan påverka landet.

Alltså, Jimmie Åkesson kommer inte att bli statsminister även om många av hans väljare tycks tro just det. Till och med Ebba Busch Thor har faktiskt större chans.
Hur bra det än går för Sverigedemokraterna får Åkesson inte bilda regering. De som väljer att rösta på SD röstar för att det blir Ulf Kristersson som får flytta in i Sagerska palatset vid Stockholms ström.

För att vara extra tydliga talar vi förstås om realistiska och möjliga valresultat. Sverigedemokraterna kan bli det näst största partiet. Kanske till och med det största. Men de kommer inte att få egen majoritet.

Måste tolereras

En regering i Sverige måste tolereras av riksdagen. För att regera måste en statsministerkandidat samla stöd utanför sitt eget parti . Det kan aldrig Jimmie Åkesson göra, eftersom han leder ett högerpopulistiskt ytterlighetsparti. Inget annat parti har i dag något att vinna på att låta Åkesson bli statsminister.

Ända sedan Anna Kinberg Batra för ett och ett halvt år sedan öppnade för förhandlingar med SD har det däremot blivit allt tydligare att Moderaterna kan tänka sig att bygga något slags regering på Åkessons stöd.

Att en röst på Moderaterna kan leda till politiskt inflytande för Jimmie Åkesson har sagts många gånger, inte minst på den här sidan. Men en röst på Sverigedemokraterna är alltså också en röst på Ulf Kristersson.

För vissa av Sverigedemokraternas väljare är det säkert inte något problem. Många har tidigare röstat på just Moderaterna, och i de flesta frågor är SD ett borgerligt parti som vill sänka skatter och klämma åt facket.

Besvikna väljare

Men för dem av Sverigedemokraternas väljare som tror att Jimmie Åkesson är något slags folkhemspolitiker som dessutom kan få bort stöket på stan, tiggaren utanför Konsum och förbudet att grilla blir nog veckorna efter valet en besvikelse.

Det kan de också bli för Kristerssons väljare, och Annie Lööfs. Att Sverigedemokraterna inte kan bilda en regering betyder inte att de skulle bli utan politiskt inflytande. Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson kanske inte kräver ministerposter för att stödja Ulf Kristersson. Men de tänker kräva politiska eftergifter, eftergifter som kommer att märkas och kosta.

Som ren konsumentupplysning vill jag alltså här och nu berätta att den som röstar på Jimmie Åkesson i september i praktiken röstar för en svag och hunsad regering med Ulf Kristersson i spetsen.

Bara så att alla vet.

avIngvar Persson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM