ÅSIKT

Lööfs urladdning gav S eld i baken

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYR≈N
Socialminister Lena Hallengren (S) lovar att göra vad som krävs för att få LSS att fungera.

Förra hösten larmade Maria Persdotter, ordförande för Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU), om att 1950-talet var på väg tillbaka med stormsteg. Barn med omfattande funktionsvariationer blir inte längre beviljade assistans i hemmet i den utsträckning deras behov egentligen kräver.
Försäkringskassans sparkrav och flera prejudicerande domar har gjort att 80 procent av alla assistansansökningar blir avslagna. Det tvingar föräldrar till barn som ibland varken kan äta eller andas utan hjälp att vända sig till kommunerna för stöd, till kostnader som uppfattas som ohållbara.

Vände sig i kroppen på Lööf

Problemet är inte nytt, i alla fall inte för ledarsidans läsare. Men en dryg vecka kvar till valet har Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, blivit en av de emotionellt mest laddade frågorna.

Tidigare i veckan debatterades krisen för LSS av socialminister Lena Hallengren (S) och Centerns Annie Lööf i SVT:s Aktuellt. Med hela sitt känsloregister förklarade Lööf hur "det vänder sig i hela kroppen" av familjernas situationer.

Lovar att göra vad som krävs

Lena Hallengrens påpekande att Centerledaren faktiskt inte gjorde något för att förstärka LSS under de år hon själv satt i regering stod sig rätt slätt mot Lööfs känslosamma eruption.
Även Jan Björklund har den senaste veckan betonat LSS och vikten av att ändra lagen och tillföra resurser.
Valrörelser kan vara uttröttande, men de kan också sätta igång saker. Som att Socialdemokraterna i går lovade att de tänker göra vad som krävs för att få till en fungerande LSS. Möjligheten för en blocköverskridande lösning på eländet borde därför – äntligen – vara ljus.

avJonna Sima