Ledare

Sluta låtsas som om det regnar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Historiskt tillväxtras – dags att börja regera

VÄDERMAN Anders Borg verkar fortfarande tro att krisen är en väderprognos. Det måste sluta nu. Regeringen måste agera. Illustration : PAUL WALLANDER
VÄDERMAN Anders Borg verkar fortfarande tro att krisen är en väderprognos. Det måste sluta nu. Regeringen måste agera. Illustration : PAUL WALLANDER

28 februari 2009. Sverige befinner sig i recession. BNP rasade med 4,9 procent under fjärde kvartalet 2008. Aldrig har tillväxten visat minus på årsbasis sen SCB började med kvartalsmätningar för femton år sedan. Fritt fall i ekonomin, kollaps i exportindustrin.

Kallt & mörkt

Och nu över till Anders Borg och vädret:

–?Vi befinner oss i en lång kall och mörk vinter, säger Anders Borg.

Finansministern verkar fortfarande tro att krisen är en väderprognos. Han har det senaste halvåret rapporterat om allt från ”vargavintrar” till ”höststormar” och i går var det alltså vinter igen.

Förutspår enbart historiska ras

Fredrik Reinfeldt sa att visserligen är det ”väldigt dramatiskt”, men ”Anders Borg har förutspått tappet” och därmed menade statsministern tydligen att vi alla kunde vara lugna. Historiska ras i ekonomin är inget som finansministern bör möta med åtgärder. Historiska ras i ekonomin är något som finansministern enbart ska förutspå. Regeringen klamrar sig fast vid bilden av krisen som en naturkraft.

Inget som politiken kan påverka:

–?Ni ska vi inte drabbas av någon aktivitetspanik, sa Borg och lyckades därmed definiera även det där med aktivitet som ett tillstånd vilket liksom drabbar utifrån.

Något måste hända

Men även om den politiska viljan är bortviftad med hästsvansen kommer regeringen inte kunna låtsas som det regnar i all evighet.

Nu måste de agera.

KK

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Ekonomisk politik

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ekonomisk politik