Ledare

Det här duger inte, Tolgfors

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Mer krig? Tolgfors propagerar för krig snart varje dag, och situationen börjar bli ohållbar.
Mer krig? Tolgfors propagerar för krig snart varje dag, och situationen börjar bli ohållbar.

LEDARE

20 juli 2009. Försvarsminister Sten Tolgfors (M) gör på DN Debatt ett desperat försök att försvara den svenska militära insatsen i Afghanistan. Situationen blir alltmer ohållbar och det känner väl regeringen som nu låter både Bildt och Tolgfors propagera för krig var och vareviga dag.

Ett beklagligt beslut

Kriget är USA:s och ingår i det Bush-inspirerade ”kriget mot terrorismen”. Den påstådda FN-sanktionen är en sanning med modifikation. USA började bomba utan något FN-beslut. Att sen ingen i efterhand fördömde det är inte samma sak som att säga att FN stödde det.

Isaf-styrkan har ett FN-mandat men det är otydligt. Gränsen mellan de amerikanska militära aktionerna och den internationella styrkan är flytande. Isaf-styrkan är Nato-ledd och dess högste chef är en amerikan.

President Karszai kräver nu att de amerikanska insatserna förändras för att undvika att civilbefolkningen drabbas. När ska Tolgfors ställa krav på att Isaf-styrkan inte ska vara ett amerikanskt krigsbihang utan ha som enda fokus att skydda civilbefolkningen?

Beslutet att Sverige skulle vara ledande nation i en tveksam militär Nato-operation var djupt beklagligt. Åren går och det svenska militära engagemanget utökas. Det är hög tid att det förs en medborgerlig debatt om vilken Sveriges roll i Afghanistan ska vara.

Ingen militär lösning

Alltmedan Isaf-styrkans uppdrag går från att försvara civilbefolkningen till att utföra ”offensiva operationer” minskar den folkliga legitimiteten både bland afghanerna och bland västvärldens befolkningar.

I Storbritannien ifrågasätter nu alltfler landets militära operationer. Här hemma pekar Svenska Afghanistan-kommittén på behovet av betydligt större biståndsinsatser.

Tolgfors borde förstå att talibanismen inte har en militär lösning.

HK

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Internationell politik

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Internationell politik