Mejla

Daniel Swedin

En bankdirektör vill alltid ha mer

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders Sundström på pressträffen i går.
Foto: TT
Anders Sundström på pressträffen i går.

LEDARE

Anders Sundström är väl besviken. I går fick den gamle S-ministern veta att han inte får förnyat förtroende som styrelseordförande i Swedbank.

Märkliga fastighetsaffärer, våghalsiga chansningar i ett gruvbolag, lyxjakter med andra skandaldirektörer, och hur vd:n Michael Wolfs avgång hanterats, tycks ha blivit för mycket.

Klarar sig nog

Nå, Sundström klarar sig nog. Och Swedbank klarar sig säkert också. Tillsammans med de tre andra storbankerna gjorde de i fjol 81 miljarder kronor i vinst. Det är en fördubbling på tio år. Enligt en granskning som publicerats i tidningen Arbetet står bankerna nu för hela 43,4 procent av vinsten för de 24 största bolagen på Stockholmsbörsen.

Storbankerna gör alltså mer i vinst än Volvo, SSAB, Skanska, Sandvik och Atlas Copco - svenska företag som faktiskt producerar något. Det är inte sunt.

Dags att betala tillbaka

Vad kommer bankernas galna vinster ifrån? De låter kunderna göra det jobb bankerna förut brukade göra och de sprutar pengar över bostadsköpare. Att de har statliga garantier i ryggen och subventioneras av skattebetalare gör sitt till.

Nu är det dags att betala tillbaka.

I går meddelade regeringen och Vänsterpartiet att man tänker höja skatten för banker och andra företag i finanssektorn. Så får staten in 1,4 miljarder som ska gå till satsningar i välfärden.

Sedan tidigare utreder regeringen en annan sorts bankskatt som förhoppningsvis ska ge ytterligare 4 miljarder.

Då ska vi ha klart för oss att Konjunkturinstitutet sagt att det fattas minst 100 miljarder kronor bara för att hålla dagens kvalitet i välfärden.

En sektor som lever på att ha en stabil stat i ryggen borde få möjlighet att bidra med mer. Kan de göra storvinster så kan de få hjälpa till med att fler förskollärare anställs.

Ja, vi kräver mer. Nej, vi är inte nöjda.

På så sätt är vi att likna med vilken bankdirektör som helst.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.