ÅSIKT

Barnen skickas rakt in i döden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AFP
En afghansk demonstrant på plats efter en attack riktad mot hazarer i Kabul för två månader sedan.
LEDARE

Skulle du i nuläget vilja åka till Afghani­stan på semester? Och skulle du i så fall ta med dig ditt barn eller barnbarn till det landet? Utrikesdepartementet avråder svenskar från att resa dit eftersom läget bedöms som livsfarligt.

Men att utvisa afghanska asylsökande är inget problem. Inom en snar framtid kan 25 000 människor – till stor del barn – skickas dit, enligt Svenska Dagbladet. Migrationsverket har nämligen gjort en annan säkerhetsbedömning än UD.

Tvingas delta i kriget i Syrien

Inte nog med det, många av barnen har aldrig satt sin fot i Afghanistan eftersom deras familjer flydde till Iran. Och då Iran inte tar emot återvändande flyktingar från Sverige avisas de direkt till Afghanistan.

En stor del av afghanerna i Sverige är hazarer, en minoritet som under lång tid betraktats som andra klassens medborgare i Afghanistan och Iran. Den iranska regimen ­utnyttjar afghanernas utsatta ­situation genom att tvinga dem delta

i kriget i Syrien. Det berättade 16-årige Amir om i Sveriges Radios program ”Konflikt”.

– Jag fick två val. Antingen skulle jag skickas tillbaka till Afghanistan, där jag inte har någon familj, och riskera att ­hamna i händerna på talibanerna eller IS. Eller så skulle jag skickas till Syrien, ­delta i kriget i några månader och i utbyte få uppehållstillstånd i Iran, sa han.

Ökar inte stabiliteten

Sverige är inte det enda landet som ­bedömer asylskälen allt hårdare och skickar tillbaka flyktingar. Bara i år ­beräknas en miljon afghaner skickas tillbaka från Pakistan. Och en miljon är ­redan internflyktingar inne i landet.

Det säger sig självt, att tvinga männi­skor åka tillbaka till ett instabilt och farligt Afghanistan kommer knappast att öka stabiliteten i regionen.

avSomar Al Naher

ARTIKELN HANDLAR OM