ÅSIKT

Barnen som flytt från ett blodbad

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Rahmat Gul/AP
Demonstrationen som ägde rum i Kabul i lördags slutade i ett blodbad där minst 80 dog och hundratals skadades när en självmordsbombare attackerade folkmassan. FN har kallat attacken för en krigshandling.
LEDARE

En fredlig protest blev plötsligt ett blodbad.

I lördags samlades människor i Kabul för att demonstrera, de ville att en kraftledning ska dras genom en fattig provins som behöver ström. Det är till stor del minoritetsgruppen hazarer som bor i området och det var dessa som samlades för att protestera.

Minst 80 människor dog och hundratals skadades när självmordsbombare attackerade folkmassan. Terrorgruppen IS har tagit på sig ansvaret för attentatet.

Den fruktansvärda situationen i Syrien har med all rätt fått mycket uppmärksamhet. Men Afghanistan har hamnat i skuggan.

Antalet civila dödsoffer i landet är nu den högsta sedan FN började mäta det. Förra året sökte ungefär 35 000 ensamkommande flyktingbarn asyl i Sverige, varav två tredjedelar var afghaner.

Många av dessa är hazarer, som under lång tid varit andra klassens medborgare i Afghanistan. Under taliban­regimen (1996–2001) var förtrycket mot hazarer brutalt och massakrer ägde rum. Denna shiamuslimska minoritet utgör i dag ungefär en femtedel av ­Afghanistans befolkning.

Många afghaner har flytt till Iran, men där blir livet svårt på grund av deras låga status.

Unga afghanska flyktingar rekryteras till Irans armé under tvångsliknande former för att slåss i Syrien.

– Jag fick två val. Antingen skulle jag skickas tillbaka till Afghanistan, där jag inte har någon familj, och riskera att hamna i händerna på talibanerna eller IS. Eller så skulle jag skickas till Syrien, delta i kriget i några månader och i utbyte få uppehållstillstånd i Iran, berättade 16-årige Amir för Sveriges Radios ”Konflikt”.

Det finns många liknande vittnesmål där afghanska barn används som ­kanonmat och tvingas gå längst fram

i striderna mot IS.

FN har kallat attacken i Kabul för en krigshandling. Vi känner till den brutalitet som IS använder sig av, att sprida skräck är ett av deras viktigaste medel.

I en tid när flyktingpolitiken blivit en tävling i att vilja så lite som möjligt är det värt att påminna om orsakerna till att många unga söker sig till Sverige.

Det handlar om talibaner, IS, förtryck och tvångsrekrytering. Med tanke på ­situationen för unga afghaner är det än mer obegripligt att ensamkommande flyktingbarn misstänkliggörs och smutskastas.

De har flytt från ett blodbad få kan ­föreställa sig.

avLinnea Swedenmark

ARTIKELN HANDLAR OM