Mejla

Daniel Swedin

Lågavlönade ska packa Ica-kassen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

17 februari 2016

Löner

De enkla jobben är för få och lönerna är för höga. Därför får inte unga och invandrare jobb. Ungefär så där låter det från svensk höger just nu. Men vilka är egentligen de där enkla jobben där lönerna är alldeles för höga? Frågan man arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv tycks de helst vilja se ett nytt låglöneproletariat som packar dina matkassar i butiken och hjälper dig att tanka din bil. När nu varenda Ica-butik har börjat med snabbkassor och självscanning så ska syrier och unga hjälpa oss lägga de kaffepaket och mjölkförpackningar vi köpt i en kasse. Sådana jobb finns inte, säger Svenskt Näringsliv, eftersom lönerna är för höga. Rationaliseringar och robotisering har tydligen inget med det hela att göra. Samtidigt, i verkligheten: Det finns redan i dag människor som jobbar i den där Ica-butiken – och de har inte sällan låga löner. En 18-åring som jobbar i butik tjänar som minst 19 418 kronor. En 18-åring utan yrkesutbildning som jobbar på restaurang tjänar som minst 15 336 kronor.

Sju av tio går på deltid

Då pratar vi om heltidsanställningar. Men nästan sju av tio som jobbar i svensk handel jobbar deltid. Varannan som jobbar på restaurang jobbar deltid.

Det gör skillnad i plånboken, men nästan ingen lönestatistik tar hänsyn till det. Om man - som LO med sitt mått ”faktisk månadslön” – tar det i beaktande tjänar en svensk arbetarkvinna i genomsnitt 17 500 kronor per månad. En arbetarman tjänar enligt samma mått i genomsnitt 23 400 kronor.

Är det för mycket pengar? Ja, arbetsgivarna och högerpartierna tycks anse det. Om vi leker med tanken att arbetarmannen och arbetarkvinnan i exemplet ovan har ett litet barn ihop och vill köpa sig en bostadsrätt kan Swedbank låna dem 566 000 kronor. Men då måste familjen först lyckas spara ihop så mycket som 100 000 kronor själva. Problemet är att en genomsnittlig svensk bostadsrätt i januari kostade 2,3 miljoner kronor. Vill familjen bo i Stockholm – och det vill många – är priset för en genomsnittslägenhet 5,1 miljoner.

Var ska de bo?

Människor i helt vanliga LO-yrken har löner som gör att de får svårt att hitta någonstans att bo. Då har vi inte ens pratat om bristen på hyresrätter.

Till slut är det här låglönekampen hamnar. Hur låga ska lönerna vara för att folk ska få jobb – och hur ska det gå ihop med de svindlande kvadrat­meterpriserna?

Hur ska man klara mat, buss­kort, räkningar med högerns ständiga krav på sjunkande löner?

Just de svaren från högern dröjer. De är väl för upptagna med att drömma om ett samhälle där det är någon annan som packar deras Ica-kasse.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avDaniel Swedin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM