Politiker får inte vara ovetande

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Det får inte vara så att svenska myndigheter väljer att låtsas som om de inget visste”

visste inte om bevakningen Justitieminister Beatrice Ask (M) har ansvaret för att svensk lag följs och att svenska medborgare inte utsätts för rättskränkningar.
Foto: Foto: JONAS BILBERG
visste inte om bevakningen Justitieminister Beatrice Ask (M) har ansvaret för att svensk lag följs och att svenska medborgare inte utsätts för rättskränkningar.

Rättssäkerhet finns inte för att användas när det passar. Regler om rättssäkerhet är till för att sätta gränser just när det inte passar. Annars kan vi lika gärna avskaffa dem.

Amerikanska ambassaden i Stockholm har i hemlighet övervakat och registrerat personer i Sverige. Den olovliga underrättelseverksamheten ska ha pågått sedan år 2000 . Jag visste inget, säger justitieminister Beatrice Ask. Inte vi heller, svarar Säpo. Och man kan förstås undra vad vi i sådant fall ska ha säkerhetspolisen till.

En samstämd expertis säger emellertid att fan tro’t: ”Så klantiga kan inte svenska myndigheter vara” menar exempelvis Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.

Självklart måste utländska ambassader kunna skapa säkerhet för sin personal men det får inte ske i strid med svenska lagar. Amerikanska aktiviteter i Sverige ska bedömas efter samma måttstock som andra länders. Om USA har bedrivit utåtriktad underrättelseverksamhet i Sverige utan myndigheternas tillåtelse är det spionage.

Säga att de inget visste

Vi vet emellertid ännu inte vad som har hänt och det är som det heter, viktigt att det utreds. Vilken omfattning har verksamheten haft, vilken typ av uppgifter har samlats in och hur har de använts? Dessutom: vem har vetat och vilka har varit inblandade?

Regeringar brukar inte vilja ta del av för mycket information om vad som sker i statens hemliga delar. De brukar sträva efter ”deniability”: att helt enkelt kunna säga att de inget visste. Men det innebär i många fall att politikerna lämnar över makt till andra. Personer som mer än gärna både vill veta och påverka: myndighetschefer eller utländska intressen.

Politikernas ansvar

I slutändan är det justitieministern som ansvarar för att svensk lag följs och att svenska medborgare inte utsätts för rättskränkningar. Med andra ord: Vad visste Laila Freivalds, Thomas Bodström och Beatrice Ask? Och om de visste, agerade de? Gjorde de det inte? Och i så fall: varför?

Stormen runt FRA-lagstiftningen visar vilken politisk sprängkraft som finns i integritetsfrågorna. I det här fallet är det en utländsk makt som har registrerat tusentals svenskar under nästan ett decennium. Det får inte vara så att svenska myndigheter väljer att låtsas som om de inget visste. Om det nu är så.

”Jag vill inte veta för om jag får veta så kan jag inte tillåta det”.

KK

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.