Vindkraften - i full skala

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Trettio år efter kärnkraftomröstningen lämnar vindkraften rollen som energipolitisk symbol”

5 MARS 2010. Vindkraft

byggs ut Vindkraftparken i Markbygden i Piteå kommun blir enorm – om den blir av.
Foto: SCANPIX
byggs ut Vindkraftparken i Markbygden i Piteå kommun blir enorm – om den blir av.

I går gav regeringen och miljöminister Andreas Carlgren klartecken för företaget Svevinds bygge av 1?101 vindkraftverk i Markbygden i Piteå kommun.

Anläggningen blir enorm.

Varje kraftverk kommer att sträcka sig 200 meter upp i luften – nästan 50 meter högre än Kaknästornet – och ha en rotor­diameter på mellan 82 och 126 meter. Som en fullstor fotbollsplan.

Vindkraftparken kommer att sträcka sig över 450 kvadratkilometer – två och en halv gång så stor yta som Stockholms kommun.

Ska skapa jobb

Uppbyggnaden ska skapa 500 arbetstillfällen, varav 200 i en ny fabrik. Färdiga ska vindkraftverken producera mellan 8 och 12 TWh, mer kraft än kärnreaktorerna Oskarshamn 1 och 2.

Trettio år efter kärnkraftsomröstningen håller den svenska vindkraften på att lämna den margi­nella rollen som energi­politisk symbol.

Därmed framträder också problemen.

Gårdagens regeringstillstånd betyder inte nödvändigtvis att vindkraftanläggningen kommer att byggas. En fullskalig utbyggnad kräver enorma ekonomiska och indu­striella muskler. Investeringen beräknas till mellan 40 och 60 miljarder kronor. Det förutsätter en långsiktig energipolitik som garanterar lönsamhet för många år framåt.

Sedan Centern accepterat den så kallade energiuppgörelsen mellan regeringspartierna saknar Sverige i praktiken en stabil energipolitik.

Påverkar renskötsel

Ett industriprojekt i den här skalan påverkar den lokala miljön. I Mark­bygden framför allt renskötseln. Området är vinterbetesland för Övre Kikkejhaure sameby. Miljöminister Andreas Carlgren försäkrar att problemen blir marginella. Det återstår att bevisa.

Redan dagens blygsamma utbyggnad av vindkraften har kantats av konflikter mellan lokala intressen och kraftindustrins behov. Motsättningarna blir inte mindre när vindkraften nu tar steget till full skala.

I regeringen har Centerpartiet förlorat debatten mot finansminister Borg om villkoren för kooperativ vindkraft. Det har slagit undan benen på en fungerande modell för att återföra en del av vinsterna till lokalsamhället.

Villkoren för kooperativa lösningar måste förbättras.

Kräver ersättning

När det gäller jättelika anläggningar, som Markbygden, behövs också andra modeller. Kommunalpolitiker i Västerbotten har krävt statlig kompensation för miljöingreppen. Politikerna i Piteå vill gå en annan väg, med ersättning direkt från företagen.

Det är inte säkert att någon av lösningarna fungerar. En sak är dock klar.

Den svenska vindkraften måste byggas ut, och om det ska kunna ske utan uppslitande konflikter, måste en del av de vinster och det välstånd som vinden alstrar stanna där kraften produceras.

IP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.