Mejla

Eva Franchell

För mycket regering – för lite Centerparti

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lite tröttare, inte fullt så energisk.

Maud Olofsson var sist ut med att presentera sitt partis valaffischer. Först i går fick vi läsa de knallrosa budskapen. Fast färgen heter förstås magenta, Maud Olofsson poängterar det särskilt på pressträffen: Magenta.

Är man stormorsa så är man.

Kanske är det ett av Maud Olofssons problem. Så här sa hon själv i en intervju med Aftonbladets Lena Mellin:

–?Alliansen bildades hemma hos mig, jag var med och byggde upp den. Jag har varit angelägen om att det ska fungera... Därför blev det väldigt mycket regering och lite mindre Centerparti.

Partimedlemmarna säger det och nu verkar även väljarna hålla med. Stödet för Centerpartiet kryper ner mot fyra procent. Nyttiga Maud Olofsson har nästan krossats av Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund, två partiledare som brytt sig mer om sina egna partier och lite mindre om regeringssamarbetet.

Annat var det för fyra år sedan, när Centerpartiet var näst största borgerliga parti. Maud Olofsson vann många kvinnliga röster och var Sveriges mäktigaste kvinna på Aftonbladets maktlista. Samma år blev hon också årets mappie i Amelia Adamos tidning M-magasin. Så småningom utsåg även Expressen Maud Olofsson till mäktigaste kvinnan, men sedan vände det.

I dag leder hon det kanske allra minsta partiet i den borgerliga alliansen.

Nu har Centerledaren bråttom, hon måste tillbaka till de frågor som en gång byggde partiet, landsbygden, miljön och småföretagsamheten. Val­affischernas magentafärgade budskap är upptejpade på en grön stugvägg: ”Utsläppen bort, bilarna kvar.”

För ett alliansparti blir politiken sällan logisk.

Företagens regelkrångel skulle minska med 25 procent, men det stannade vid sju.

Energi skulle bli förnybar, men kärnkraften byggdes ut.

Jordbruket skulle bli renare, men skatten på handelsgödsel togs bort.

Klimatet, till sist, det som var den viktigaste framtidsfrågan, där misslyckades man med förhandlingarna. Regeringen vill lägga utsläppsminskningarna i andra länder, statliga Vattenfall eldar med kol och regeringen planerar ett gigantiskt motorvägsbygge runt Stockholm.

Det kostar på att vara alliansens gröna röst.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN