Ledare

Människor är inte siffror

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson tar gärna avstamp i statistiken. När hon talar om de senaste årens förändringar av sjukförsäkringen är det stora tal och många nollor.

Ministerns slutsats är alltid densamma. Försämringarna har givit sjuka människor nya chanser och ett rikare liv. Ibland låter det som om de dessutom skulle ha blivit friska.

Men sjukförsäkringen handlar inte om statistik eller stora tal. Den handlar om vardagen för riktiga människor, som Catrine Johansson. I gårdagens Aftonbladet berättade den 43-åriga undersköterskan hur hon nu kastats ut ur trygghetssystemet.

Johansson lider av fibromyalgi. Det betyder ständig smärta och stora doser av smärtstillande medel. De senaste tolv åren har hon inte kunnat arbeta. Fram till för ett knappt år sedan fick hon ersättning, först sjukpenning och sedan sjukersättning.

Förra hösten slog dock Försäkringskassan fast att Catrine Johansson är för frisk för sjukersättning. Två läkarintyg hjälpte inte. Inte heller att arbetsträningen fick avbrytas när smärtan blev för svår.

Regler är regler, och Försäkringskassan gör vad den är tillsagd.

Catrine Johanssons situation är nämligen inte resultatet av ett misstag. Det är effekten av den politik regeringen fört de senaste fyra åren. Hennes situation är en del av den verklighet som formar den statistik Cristina Husmark Pehrsson är så förtjust i att använda.

Ibland är verkligheten lättare att stå ut med om den betraktas på lite avstånd.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

LÄS VIDARE

Långvarig smärta – kan vara fibromyalgi

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!