Mejla

Eva Franchell

Myten om medelklassen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Låt oss först slå ihjäl den gamla myten:

Socialdemokraterna förlorade inte förra valet på grund av fastighetsskatten.

Göran Persson påstod det efter valförlusten. Han skriver det i sin bok också, att han ville lyfta in fastighetsskatten i valrörelsen men att det var Pär Nuder som stoppade honom. I stället blev det alliansen som tog itu med skatten, men det var inte därför de vann valet.

Myten om fastighetsskatten har dammats av i årets valrörelse. Den dyker upp över allt, som ett faktum. På Villabloggen skriver till exempel Villaägarnas vice förbundsdirektör Joacim Olsson:

”Beskattningen var ett skäl till att partiet förlorade valet och att man fick mycket lågt stöd av medelklassväljare i storstadsområden.”

Skattefrågor har aldrig avgjort några val. Socialdemokraterna förlorade valet på grund av jobben och på grund av Göran Persson.

Efter valet 2006 lyssnade jag själv på de där fokusintervjuerna som gjordes med väljare som lämnat Socialdemokraterna i Stockholm. På frågan om varför de övergivit partiet och röstat borgerligt var svaret nästan enhälligt. De lämnade Socialdemokraterna för att de inte gillade Göran Persson, de gillade inte hans skrytbygge och väljarna pratade väldigt mycket om hanteringen av tsunamin.

Var det någon fråga som påverkade medelklassväljarna i Stockholm så var det katastrofen julen 2004. Den gick rätt in i hjärtat och många kände någon som kände någon som hade drabbats. Göran Perssons stora misstag handlade om tsunamin, inte om fastighetsskatten.

Partiets valanalys beskriver också Stockholms medelklass och dess rädsla för att förlora jobben. Göran Perssons gav knappast någon tröst med sitt prat om att det inte behövdes några särskilda åtgärder för att skapa jobb. De skulle komma ändå, sa han lättvindigt.

Det var säkert hans enskilt allra största miss. Medelklassen i storstaden lever på marginalen, bostäderna, kommunikationerna och maten är dyrare. Då är lönen och det fasta jobbet viktigast av allt.

Trygg äldrevård och bra skolor är viktigt. Men jobbet är själva förutsättningen för den som vill leva sitt liv i storstaden.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell