Mejla

Ingvar Persson

Välkommen till Värmland och verkligheten, Littorin

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

ARVIKA. I dag besöker arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin Arvika, kanske den ort som drabbats hårdast när industrin tvärstannat. Jag vet att Littorin är välkommen.

I måndags hade 1 011 av IF Metalls medlemmar i Västra Värmland, en fjärdedel, antingen varslats eller fått sluta. Till det kommer tjänstemän och anställda i handel och service. Bara i Arvika är över 1 300 jobb på väg att försvinna. Arbetsmarknadspolitiken behövs.

På ytan kommer ministern och hans sällskap inte att se mycket av krisen. Affärerna julskyltar som de brukar. Restaurangerna serverar dagens lunch.

–?Kommunen har ingen kris, vi har ett problem, säger Claes Pettersson, kommunalråd sedan början av 1990-talet.

Däremot befinner sig många människor i kris, och tittar Littorin riktigt noga märker han spåren. Det hörs i samtalen mellan människor i matsalen på det anrika Hotell Oskar. Också här har anställda varslats. När industrin har problem påverkar det alla i Arvika.

Minutenautomaten i hörnet mellan Järnvägsgatan och Västra Torggatan föreslår diskret en försäkring som betalningsskyddar dina lån. En trygghet i ”oroliga tider”, som Västra Värmlands Sparbank uttrycker saken. Den

lokala banken erbjuder nu alla ekonomisk rådgivning.

Avskedandena slår direkt mot människors privata ekonomi. IF Metalls avdelning i Arvika räknar med att en tiondel av de som sagts upp saknar a-kassa. Det handlar framför allt om unga människor.

Men också den som är med i a-kassan påverkas. Claes Pettersson har räknat ut att den som är ensamstående med barn faktiskt kommer att behöva försörjningsstöd, social-bidrag, trots full ersättning från arbetslöshetsförsäkringen.

–?Här har funnits en trygghet. Ingen har tvekat att skaffa barn eller köpa ett hus, säger Christian Berginge på IF Metall.

En trygghet i vardagen som nu känns

avlägsen.

Nu efterlyser Västra Värmland handling från regeringen.

–?Det är viktigt att få i gång finanssektorn, men det är minst lika viktigt att få i gång

arbetsmarknaden, säger Claes Pettersson.

Och nu har arbetsmarknaden som sagt tvärstannat, också här där arbetslösheten länge

legat på omkring två procent.

–?Det måste bli någon verkstad, utbrister han.

Hittills har regeringen nöjt sig med att peka ut ”samordnare”, fler för varje ny våg av varsel. Det är knappast lösningen för Arvika.

–?Vi har haft samordning länge, säger Pettersson. Kommunen och företagen har sam-

arbetat från första dagen.

Idéer saknas inte. Gymnasieskolan, fack och företagen kan sätta i gång vidareutbildning för de som nu förlorar jobbet. Utbildning som skulle göra industrin i västra Värmland starkare den dag det vänder. Men det saknas en pusselbit, försörjning för de som utbildas.

Det måste regeringen ordna. Littorin kan räkna med många frågor under dagen.

–?Västvärmlänningarna har visat att vi vill jobba. Vi har ställt upp på arbetslinjen. Frågan är vad vi får för det, säger Göran Persson på IF Metalls avdelning.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN