ÅSIKT

Hallå, Reinfeldt, jorden anropar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Kombinationen av upprustning i Ryssland, ökad osäkerhet och en minskad svensk försvarsförmåga är inte hållbar.

Foto: AP
Vladimir Putin vill utöva ett större inflytande i Rysslands närområde.

SÄLEN. Fredrik Reinfeldt bemöter nu kritiken mot hans försvarspolitik med att det inte finns något hot om att Ryssland ensidigt tänker invadera och ockupera Sverige.

Det är naturligtvis sant, men det är inte det kritiken handlar om.

Överbefälhavarens något drastiska uttalande att Sverige bara kan försvara sig en vecka sätter fingret på hur den svenska försvarsförmågan har minskat till en nivå som inte längre är rimlig.

Vår försvars- och säkerhetspolitik har inte följt med förändringar i omvärlden. Den svenska försvarsbudgeten har minskat drastiskt som andel av BNP. Samtidigt har Ryssland ökat sina investeringar i försvaret och på ett högst påtagligt sätt börjat kräva inflytande över andra länder i sitt närområde. I somras skickade Ryssland en tydlig varning till Finland för att de tyckte landet närmade sig Nato för mycket. Den ryska gasen har använts som påtryckningsmedel mot exempelvis Ukraina och Vitryssland. Även Estland har råkat illa ut när ryska hackare utfört mycket omfattande, och möjligen officiellt sanktionerade, cyberattacker mot landet. Allt detta i vårt närområde.

I Östersjön har ryska stridskrafter växlat om till mer aggressivt operativt uppträdande och Ryssland försöker med olika ekonomiska metoder utöva ett direkt inflytande i Västeuropa. Exempelvis försöker Vladimir Putins energijätte Gazprom nu köpa upp strategiskt viktiga tillgångar i Grekland.

Förutom en förändrad rysk politik ser vi hur oförutsägbarheten i vårt närområde ökar. USA riktar i dag sitt intresse mot Asien, snarare än Europa. Arktis håller på att utvecklas till en mycket viktig ekonomisk region samtidigt som det ömsesidiga beroendet över Östersjön ökar.

Att Fredrik Reinfeldt inte inser detta är djupt problematiskt, och för de flesta som jobbar med försvars- och säkerhetspolitik, helt obegripligt. Det är som att svensk försvarspolitik befinner sig i någon form av förnekelsefas.

Den här kombinationen, upprustning i Ryssland, ökad osäkerhet och en minskad svensk försvarsförmåga är inte hållbar.

Det är detta Reinfeldt ska ha kritik för, inte fantasier om att Ryssland tänker ockupera Gotland. Vår försvars- och säkerhetspolitik måste anpassas till förändringar i omvärlden. Helt enkelt eftersom omvärlden inte kommer att anpassa sig till oss.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM