Ledare

80 timmar i veckan 6 kronor i timmen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Vi har vant oss vid bilderna av utnyttjade migrantarbetare. Bärplockare utkastade längst ut på den svenska landsbygden. Byggnadsarbetare med ovärdiga arbetsvillkor. Skogsarbetare som lurats på lönen.

Det finns också bilder av mödrar som lämnar de egna barnen för att underlätta vardagen för svenska medelklassfamiljer, men ofta – kanske oftast – föreställer bilden av en migrantarbetare en man. En missvisande bild, inte minst när arbetskraftsinvandringen blir allt viktigare för flera servicebranscher.

Arbetskraftsinvandrare är ofta utsatta, och för kvinnor är den utsattheten ofta dubbel. Det gäller i världen, men också i Sverige.

Hotell- och restaurangfacket har de senaste månaderna besökt alla de arbetsplatser i Stockholmsregionen som fått tillstånd att anställa arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU.

Resultatet är nedslående. Inte en enda arbetsplats höll sig till reglerna.

I många fall – fler än hälften – talar facket om allvarliga brott mot lagar eller avtal. Det finns fall där anställda arbetat 12 timmar om dagen, 7 dagar i veckan och fått en månadslön på mellan två och tre tusen kronor.

Och här talar vi alltså om arbetsgivare som sökt, och fått, tillstånd.

Ingen, utom möjligen en eller annan sverigedemokrat, vill stoppa arbetskraftsinvandringen. Men alla borde vara intresserade av någon slags ordning och reda. Det skulle faktiskt inte behöva vara så svårt.

Hotell- och restaurangfacket föreslår några blygsamma förändringar. Ge Migrationsverket i uppdrag att följa upp de tillstånd som delas ut. Se till att de avtal som lämnas in för granskning också blir juridiskt bindande. Så är det inte i dag.

Dessutom anser facket att den som träder fram och berättar om missförhållanden inte ska riskera att utvisas.

Det kan inte vara för mycket begärt. Inte ens av migrationsminister Tobias ­Billström.

Aftonbladet
Ingvar Persson

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Ingvar Persson

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Persson