Centerpartiet bortom Maud

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

ANNIE (NYA CENTERN) VS ESKIL (GAMLA) Annie Johansson seglade snabbt upp som trolig efterträdare för Centerpartiets partiledarpost. Och nu har hon av allt att döma chansen.

Det bästa med Centerpartiet är maten. I somras under Almedalsveckan slog de ett slag för gårdsförsäljning av alkohol. Till maten serverades därför öl och vin. Även till minderåriga. ”Det var bara att beställa” sa Anna, 16, till Aftonbladet. Flopp.

Mat har länge varit Centerpartiets grej. När Moderaterna lanserade sin stora vision om ”Föregångslandet Sverige” och Socialdemokraterna ”Möjligheternas land” gick Centern till val på ”Matlandet Sverige”.

Går åt fel håll

I dag fortsätter Centerpartiets kommundagar i Linköping. Ett vilset parti träffas. Enligt valanalysen går det mesta åt fel håll. Lösningen är ett nytt idépolitiskt program och en ny post som vice partiordförande.

På Centerpartiets hemsida ligger två kommentarer till valanalysen. Annie Johansson, ordförande i analysgruppen kommenterar valrörelsen. Maud Olofsson kommenterar analysgruppen. Inte ens detta klarade de av att samordna.

Johanssons analys sammanfattas i tre punkter. Centerpartiets förnyelse har avstannat, man har hamnat i skugga av alliansen och partiet är otydligt. Förmodligen en riktig analys.

I går kunde Aftonbladet berätta att Maud Olofsson håller på att bli utmanövrerad som partiledare, senast vid extrastämman 2012 tvingas hon bort.

Redan under Almedalsveckan i somras spekulerades det i Maud Olofssons avgång.

Annie Johansson seglade snabbt upp som en trolig efterträdare. Hon sa själv att hon kan tänka sig att bli partiledare.

Nu har hon av allt att döma chansen.

Hennes vision av Centerpartiet är en mix av långtgående högervridning med vardags­nära frågor. Eller annorlunda uttryckt: av stenhård klasskamp uppifrån med högerpopulism. En typ av parti som ligger nära de brittiska konservativa under Margaret Thatcher eller Republikanerna i USA.

Fungerar det?

Kristdemokraterna har varit inne på samma linje med ”Verklighetens folk” och nu ser Centern ut att gå samma väg. Frågan är om det fungerar.

Centerpartiets väljare utanför storstäderna ligger närmare Eskil Erlandsson och hans ”matland”. De tycker hela Sverige ska leva, även den där långa biten norr om Stureplan. Om Erlandsson är den ”gamla” centern, står Johansson för den nya.

Två helt olika smaker.

Aftonbladet
Anders Lindberg

Följ ämnen i artikeln