Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

En komisk birollsfigur

Publicerad 2011-06-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Om man skakar hand med Jan Björklund är ett gott råd att räkna fingrarna efteråt. Det tog inte många minuter efter uppgörelsen om Libyen i onsdags innan Björklund sågade den offentligt.

En uppgörelse han själv är en del av och som regeringen, där han är vice statsminister, står bakom.

Man kan göra två intressanta iakttagelser.
 

Den första är att Jan Björklund bryter mot alla förhandlingars gyllene regel. Att gemensamt förklara och försvara det man kommit fram till. Sedan vet alla att förhandlingar betyder givande och tagande.

Den andra är att ingen tycks bry sig. I normalfallet borde det utlysa en regeringskris om vice statsministern går i konfrontation mot den egna regeringens politik i en central utrikespolitisk fråga.

När dåvarande centerledaren och statsrådet Olof Johansson gick mot den egna regeringen om Öresundsbron i början av 90-talet betydde det även att han avgick.

Men ingen bryr sig när Jan Björklund gör samma sak. Eftersom det inte längre betyder något vad han säger. Ingen tar honom på allvar.

Han har blivit en komisk bi­figur, en hovnarr som man från media kan ringa när man vill ha ett kul citat.

Så betydelselös att när han använder ordet ”genant” om regeringens Libyenproposition frågar ingen vilka politiska konsekvenser uttaladet har.

För det har inga.

Från Fredrik Reinfeldts horisont är Björklunds solospel om Libyen förmodligen inte särskilt välkommet. Det sätter nämligen fingret på en central politisk fråga.

Att det varken är Fredrik Reinfeldt eller Jan Björklund som just nu styr Sveriges utrikes- och

säkerhetspolitik. Det gör nämligen Håkan Juholt.

Aftonbladets ledarsida har varit kritisk till alla krumbukter, men faktum är att hela Libyendebatten kom att cirkla kring vad Social­demokraterna vill och inte vill.

Vice statsminister Jan Björklunds utspel blev en sidodebatt.

Det var Socialdemokraterna och inte regeringen som först krävde en flygförbudszon för att skydda civila i Libyen.

Det var Socialdemokraterna som ägde frågan om Gripen-planen och först talade om en breddad insats med civila och humanitära åtgärder.

Det är Socialdemokraterna som nu lyfter ökat deltagande i andra områden som Södra Sudan och Libanon. Håkan

Juholt har till och med pratat om insatser i Syrien.

När en regering inte längre har kontroll över landets utrikes­politik förfaller regeringsmakten. Bit för bit eroderas den.

Och någonstans i bakgrunden hörs Jan Björklund som glatt pratar vidare.