Mejla

Anders Lindberg

Botrygg försökte hota till tystnad

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Byggbolaget Botrygg AB hotade stämma en bloggare för förtal sedan denne kritiserat företaget efter att två stålbalkar fallit från hög höjd på ett bygge.

Calle Fridén är byggnadsarbetare och driver bloggen: ”Utsikt från ett tak”. Han startade 2006 efter att sonen frågat vad pappa gör på jobbet. I bloggen berättar han om det och mycket annat. Han brukade ha ungefär 150 läsare per dag. Tills nu.

Botrygg AB är ett byggbolag med omkring 400 miljoner kronor i omsättning. Enligt sin hemsida har de under senare år producerat omkring 100 lägenheter per år. Verksamheten är koncentrerad till Linköping men bedrivs även i Stockholm, Göteborg och Norrköping.

I början av december ramlade två stora stålbalkar ner från hög höjd på Botryggs bygge vid Henriksdalshamnen i Hammarby sjöstad. Botrygg har tidigare haft flera dispyter med Arbetsmiljöverket. Bland annat om det aktuella bygget.

Botrygg har avvisat kritiken. Man har kallat Arbetsmiljöverket för B-myndighet och vd Michael Cocozza har sagt att myndigheten skulle vara avogt inställd till utländsk arbetskraft och styrd av facket.

Calle Fridén skrev ett inlägg på sin blogg med rubriken: ”När vinsten är viktigare än livet” där han kritiserar Botrygg för bristade säkerhet för sina arbetare. En vecka senare kom ett brev från bolaget med krav att ta bort inlägget. Annars skulle de stämma för förtal. Stämningen bifogades.

Det fanns en hake. Enligt svensk rätt kan bara personer förtalas. Så kallade ”juridiska personer” som företag, organisationer och politiska partier kan i rättslig mening inte vara utsatta för förtal. För det krävs att man är en människa. Ett krav Botrygg AB inte uppfyller.

Bolaget hotade alltså att stämma för ett brott som inte finns. När Aftonbladet börjar ställa frågor meddelar Cocozza via mejl att de inte tänker fullfölja stämningen. Men vidhåller att det som står på bloggen är lögn.

Det som hänt är inte ok. Bolag med hundratals miljoner i omsättning ska inte hota bloggare med domstol. Som alla andra får de bemöta kritik med argument. Om de har några.

Arbetsmiljön för Botryggs anställda har nu hamnat i fokus. Anmälan om förtal har dragits tillbaka. Och Calle Fridén har tio gånger fler läsare på sin blogg.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN