Ledare

Med rasismen som kompass

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Rätt namn Tidigt 90-tal spred SD:s dekalansvarige sådana här klistermärken. När journalister i dag använder ”invandringskritiker” i stället för de korrekta ”främlingsfientliga” eller ”rasistiska” är det ett resultat av hårt arbete från SD:s particentral.
Rätt namn Tidigt 90-tal spred SD:s dekalansvarige sådana här klistermärken. När journalister i dag använder ”invandringskritiker” i stället för de korrekta ”främlingsfientliga” eller ”rasistiska” är det ett resultat av hårt arbete från SD:s particentral.

LEDARE

14 JANUARI 2011. Sverigedemokraterna

”Man bör kalla saker vid dess rätta namn”, sa en gång Olof Palme. Sverigedemokraterna gillar inte honom. När Sveriges Radios ”Kaliber” för två år sedan med dold mikrofon spelade in allsången på en kryssning med ledande Sverigedemokrater, sjöng de hyllningsvisor till mordet på Palme. Partiledaren Jimmie Åkesson sjöng med. Vad är rätta namnet på ett sådant parti?

Skapat osäkerhet

Aftonbladet kommer, med start i?dag, att granska Sverigedemokraterna i en serie artiklar. Sverigedemokraterna är Sveriges yngsta riksdagsparti. De röstar visserligen nästan alltid med alliansen, men har ändå skapat osäkerhet i riksdagen.

Sverigedemokraterna skiljer sig från de demokratiska partierna på flera områden. Partiet bildades för drygt tjugo år sedan av bland andra personer med bakgrund i fascistiska Nysvenska rörelsen och nazistiska Nordiska Rikspartiet. De ville göra extremhögern rumsren. De ville göra den valbar. De skapade Sverigedemokraterna.

Tjugo år senare har mycket förändrats. Men värderingarna och människosynen finns kvar.

Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti. Med rasismen som kompass.

Flykting- och invandringspolitiken är den viktigaste frågan för Sverigedemokraternas väljare. Det visade SVT:s stora vallokalsundersökning i höstas. Inget annat etablerat parti kommer i närheten.

”Gräshoppssvärm”

Tomas Karlsen (SD) blev känd strax före valet när DN rapporterade att han på sin blogg skrivit:

”Nytt i vår vardag är att Sverige befolkas av människor som starkt präglas av sin aggressiva gen.”

I dag är han gruppledare för Sverigedemokraterna i Trollhättan. På bloggen står i dag att läsa:

”Det är inte bara i Sverige som vi lycksaliggjorts av den exotiska ’kulturberikningen’ av zigenare från de forna öststaterna som likt en förtärande gräshoppssvärm översvämmat Europa.”

Längre tillbaka låter det värre. Förre partiordföranden Mikael Jansson skrev 1991 mot EU:

”En del kulturella skillnader länder emellan torde ha rasmässig grund.”

Han är i dag riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Uttalad rasism

Enligt Sveriges Radios ”Kaliber” landade diskussionerna i uttalad rasism på en tredjedel av de interna SD-möten de spelade in.

Partiet har försökt ändra hur media pratar om dem. Man har till stora delar lyckats. När journalister använder ordet ”invandringskritiker” istället för det korrekta ”främlingsfientliga” eller ”rasister” är det ett resultat av hårt arbete från Sverigedemokraternas particentral.

Man bör kalla SD vid dess rätta namn. Igen.

Anders Lindberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Anders Lindberg

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg