Mejla

Anders Lindberg

Utrikespolitik ska inte vara till salu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Inte märkligt att Carl Bildt blir anklagad för korruption

Presidentens vingård Carl Bild är sedan länge god vän med Georgiens ex-president Micheil Saakasjvili. Här plockar de vindruvor ihop och myser på Saakasjvili vingård.

Foto: Office of the President, Georgia

Innan Carl Bildt blev svensk utrikesminister var han ordförande för moderatanknutna PR-byrån Kreab. I den rollen värvade han 2006 den georgiska regeringen som kund åt företaget. Aftonbladet kan i dag avslöja dokument som visar på tidigare okända utbetalningar om sammanlagt 18 miljoner kronor från den georgiska regimen till Kreab.

– Bildt är korrupt, säger Georgi Chaindrava, ex-minister i Saakasjviliregeringen till Aftonbladet.

Tvätta bilden av landet

Att PR-bolag anlitas för att förbättra bilden av regeringar i konfliktområden är inte ovanligt. Informationskrig är en viktig del av alla konflikter och världsopinionen är viktig.

Georgiens dåvarande president Micheil Saakasjvili, en personlig vän till Carl Bildt, ville övertyga västvärlden om att han var en modern, västerländsk ledare. Detta var även säkerhetspolitiskt viktigt i relation till Ryssland.

Carl Bildts kontakter var självklart oerhört viktigt i det arbetet. Och när Bildt sedan blev utrikesminister lade Sverige om sin politik mot Georgien. Personligen har han gjort hela 11 besök i landet.

Valfusk

Frågan är om Carl Bildts personliga relation med den georgiska regeringen och Micheil Saakasjvili påverkat svensk utrikespolitik. Både på sin blogg och i den praktiska utrikespolitiken backade Carl Bildt nämligen upp Saakasjvilis regering stenhårt.

När den svenske ambassadören Hans-Gunnar Adén, en ämbetsman av den gamla skolan, rapporterade om att Saakasjvili misstänktes ha fuskat i valet 2008 fick han en rejäl åthutning av UD. Bildt skrev på sin blogg "Resultatet av valet går inte att sätta i fråga". Internationella valobservatörer gav senare Hans-Gunnar Adén rätt i misstankarna.

Idag står Saakasjvili åtalad, bland annat för det misstänkta valfusket.

Inte första skandalen

Carl Bildts tidigare uppdrag har kastat en skugga över hela hans period som utrikesminister. Relationen till Saakasjvili och den tidigare georgiska regeringen är bara ett av flera exempel.

Det som fått mest uppmärksamhet är hans styrelseuppdrag i oljeexploateringskoncernen Lundin och den förundersökning om Folkrättsbrott som följt på bolagets affärer i Sudan.

Carl Bildt har genom åren fungerat som dörröppnare för en lång rad tunga ekonomiska intressen, däribland ryska oligarker. Han har lobbat för USA:s invasion i Irak i den amerikanska högerorganisationen "Committee for the liberation of Iraq" och haft kopplingar till ryska oljebolag.

Korruption

Givet de stora pengar som är inblandade och det som hänt i Georgien är anklagelserna mot Carl Bildt inte så märkliga.

– Jag tror verkligen och hävdar faktiskt att Carl Bildt varit engagerad i politisk korruption, då han varit i Micheil Saakasjvilis ficka hela tiden, säger den georgiske ex-ministern Georgi Chaindrava.

I Sverige tror vi inte sådant här händer, men i Georgien är den omfattande korruptionen ett stort samhällsproblem.

I en intervju med Aftonbladet förnekar Carl Bildt all kännedom och all inblandning. Som vanligt.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg