Alliansen blir ett Tea Party

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De liknar dagisbarn som inte fått som de vill med sin hink och spade

Amerikanska tokerier. Anna Kinberg Batra och Annie Lööf vill bara förstöra och blockera. Inspirationen har de hämtat från andra sidan Atlanten.
Amerikanska tokerier. Anna Kinberg Batra och Annie Lööf vill bara förstöra och blockera. Inspirationen har de hämtat från andra sidan Atlanten.

De borgerliga partierna har i dag lämnat ett möte med partiernas pensionsgrupp eftersom Miljöpartiet bjöds in till mötet.

Den en gång så stolta Alliansen börjar se ut som dagisbarn som inte fått som de vill med sin hink och spade.

Problemet är att politik är på riktigt, det är allas våra pensioner som formar den sandlåda politikerna leker i.

Dåliga förlorare

Alliansen gjorde ett katastrofval. De borgerliga partierna fick tillsammans under 40 procent av rösterna i valet.

Eftersom det sedan länge stått klart att Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare så var Fredrik Reinfeldts linje att största block ska få regera.

Problemet verkar vara att löftet bara gällde honom själv, han tecknade aldrig firma för Alliansen vilket många trodde. I takt med att valförlusten börjat sjunka in har de borgerliga partiledarna börjat agera allt mer som dåliga förlorare.

Pensionsgruppen

Dagens möte i pensionsgruppen i dag klockan 13:00 var ett i mängden. Sedan 20 år har de politiska partierna samarbetat över blockgränsen i just pensionsfrågan.

Men de borgerliga partierna vill inte ha med Miljöpartiet och därför vägrade de delta på mötet eftersom Richard Persson (MP) bjudits in.

Detta blir utomordentligt fånigt. Miljöpartiet är ett regeringsparti och dessutom är Per Bolund (MP) är ansvarig för frågorna i regeringen.

Vill bara förstöra

Alliansen vet mycket väl att de inte kan stänga ute ett av två regeringspartier ur uppgörelser med regeringen. Deras syfte är bara att förstöra och blockera.

Borgerligheten påminner allt med om Tea Party-rörelsen i USA som de senaste åren i praktiken lamslagit amerikansk politik och gjort det till en dygd att aldrig kompromissa.

Tea Party-alliansen

Läget börjar nu klarna efter valet. Stefan Löfven kan sträcka ut hur många händer han vill över blockgränsen. Tea Party-alliansen kommer aldrig att ta emot dem.

Det ironiska är att de borgerliga partierna i valet ansåg att just "ansvar" var deras starkaste kort.

Tycker Alliansen verkligen att detta är statsmannamässigt?

Det är de nog ensamma om.

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN