Katrine Marçal

Hur Skottland röstar påverkar hela Europa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Delar invånarna Frågan om självständighet splittrar Skottland. Ett ”ja” kan trigga liknande folkomröstningar runt om i Europa.
Delar invånarna Frågan om självständighet splittrar Skottland. Ett ”ja” kan trigga liknande folkomröstningar runt om i Europa.

18 SEPTEMBER 2014. Valet i Skottland

Det kanske är lätt att fnissa åt den skotska folkomröstningen.

I alla fall som svensk.

Vi tänker på kiltar och Mel Gibson. Det hela får något farsartat över sig. En konstig berättelse satt till slott och säck­pipor. Att Skottland i dag röstar om att bryta sig ur Storbritannien är något att skriva lustiga artiklar om.

Inte något som berör oss.

Ett ”ja” får stora konsekvenser

Men om det vi kallar Storbritannien skulle sluta att existera, då kommer det att få långtgående konsekvenser. Det jämna läget mellan ja- och nej-sidan är något som vi alla borde följa med intresse och oro i dag.

Den skotska nationalismen är förvirrande eftersom den poserar som socialdemokrati. Självständighetskampanjen hänvisar till att Skottland inte har röstat för en konservativ regering sedan 1935. Landet har trots det tillbringat större delen av 1900-talet styrt av konservativa regeringar.

Nationalisterna framställer skotsk självständighet som ett sätt att bygga ett socialistiskt paradis norr om en ny engelsk gräns.

Kan trigga fler omröstningar

Nej-sidan hänvisar till de betydligt mer jordnära frågorna som hur detta ska finansieras. Siffror förra veckan visade att ett självständigt Skottland skulle få enorma problem med att ens klara av att upprätthålla en fungerande sjukvård. Och vilken valuta skulle landet ha? Skottland skulle dessutom tvingas ut ur EU och behöva ansöka igen. Vad händer med de brittiska missilerna som är baserade i Skottland, och hur blir det med Nato?

Överlag: Hur kommer det att se ut när ett av Europas största länder, Storbritannien, upphör att finnas?

Skotsk självständighet kan trigga liknande folkomröstningar i allt från Katalonien till Baskien. Vi kommer att riskera en balkanisering av hela Europa i en tid när vi tvärtom behöver samarbeta.

Vladimir Putin kommer att skratta gott.

Ökad risk att England lämnar EU

Ett ja kommer också öka risken för att England lämnar hela EU. David Cameron har sedan tidigare utlovat en folkomröstning i denna fråga 2017. Utan de EU-vänliga skottarna kommer den EU-skeptiska engelska högern att öka sina chanser dramatiskt. London är en av de städer i världen där det bor flest svenskar och om Storbritannien lämnade EU skulle det vara slut med den fria rörligheten och automatiska rätten att bo och arbeta där.

Dessutom kommer skotsk självständighet att göra det fruktansvärt svårt för vänstern att vinna val i England. 41 av de 59 skotska parlamentariker som sitter i parlamentet i London kommer från Labour.

De skulle få åka hem.

Den skotska folkomröstningen är inte som något taget ur ”Braveheart”, den är som något taget ur den svåra och förvirrade tid som Europa just nu går igenom.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN