Ledare

Ålderstesterna är ju ovetenskapligt trams

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

M sänker debatten till vaccinskeptikernas nivå

Flest från afghanistan Migrationsverket uppskattar att Sve­rige kommer att ta emot 30 000 ensamkommande flyktingbarn bara i år - det är 7 000 fler än som sökte asyl i hela EU förra året.
Flest från afghanistan Migrationsverket uppskattar att Sve­rige kommer att ta emot 30 000 ensamkommande flyktingbarn bara i år - det är 7 000 fler än som sökte asyl i hela EU förra året.

De unga männen dök upp vid tiotiden på kvällen den 23 oktober vid ett hem för ensamkommande barn i Torshälla, i Eskilstuna kommun.

De vandaliserade boendet, skrek och kastade ölburkar medan 11 barn befann sig i lokalerna.

Attacken i Torshälla är ingen engångsföreteelse.

Var kommer denna vrede mot ensamkommande barn i från?

En viktig del av svaret är förmodligen alla myter som sprids om att barnen i själva verket inte är barn.

Inte vetenskap

För att bedöma åldern har Migrationsverket fram till september använt sig av medicinska åldersbedömningar som röntgen. Detta har fått mycket kritik från barnläkare eftersom tillräckligt vetenskapligt stöd saknas.

Socialstyrelsen skriver i sina instruktioner: "Efter att ha utrett frågan konstaterar Socialstyrelsen att det i dagsläget inte finns någon medicinsk eller psykosocial metod som exakt kan fastställa den kronologiska åldern på en person i övre tonåren.".

Felmarginalen bedöms ligga på mellan två till fyra år.

Just nu håller Socialstyrelsen på att se över sina rekommendationer och många läkare vägrar helt enkelt utföra undersökningarna.

Ansvar

Det rimliga svaret från politikerna är naturligtvis att stå upp för FN:s Barnkonvention och förklara varför vi behöver ta hand om de barn som kommer utan föräldrar till Sverige.

Migrationsverket får göra sina utredningar utifrån de fakta som går att fastställa med andra metoder. Myndigheternas verksamhet bör utgå från stabil vetenskaplig grund oavsett vad man tycker i sakfrågan.

Men Moderaterna och Folkpartiet vill istället återinföra medicinska ålderstester - trots att de vet att de inte nödvändigtvis visar rätt ålder.

Det är väldigt pinsamt.

KD ryter ifrån

I dag satte Kristdemokraterna ner foten och gick emot Moderaterna. Även Centerpartiet har samma åsikt.

– Det är viktigt att barn får sina rättigheter tillgodosedda, och att vuxna inte blir behandlade som barn, säger Emma Henriksson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott.

– Jag har inte hört en enda barnläkare som säger att det här är en bra idé, säger Johanna Jönsson (C), migrationspolitisk talesperson.

Politikerna borde sansa sig

Moderaternas utspel sänker den politiska debatten till samma nivå som hos vaccinkritiker och klimatskeptiker. När man inte gillar den vetenskap som finns hittar man på en egen.

Men riktig politik kan inte utgå från att någon har läst något på en hemsida och sen väljer sina egna fakta.

Och handen på hjärtat, på vilket annat område skulle vi acceptera metoder vi vet inte duger som beslutsunderlag?

Snälla, sansa er.

Det flyr de från – och så många får stanna i Sverige

Anders Lindberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

De ensamkommande flyktingbarnen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

De ensamkommande flyktingbarnen

Moderaterna

Migrationsverket

Anders Lindberg