Möt nättroll med en armé av alver

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Självförsvar på nätet bör bli allmänbildning

Foto: World of warcraft
Alver

I en grå byggnad på Savusjkingatan 55 i S:t Petetsburg ligger företaget Internet issledovanija, mer känt som Vladimir Putins trollfabrik.

Enligt rapporter i media arbetar ungefär 250 personer här med att blogga, skriva i sociala medier och i kommentarsfält. De är en viktig del av Rysslands "mjuka makt" och bedriver desinformation även i andra länder.

Mörk skugga

I dag börjar Folk och Försvars rikskonferens och Ryssland faller som en mörk skugga över Sälens högfjällshotell.

Ordet "troll" kommer från engelskans "trolling" alltså den fiskemetod där man låter lina och bete släpa efter en båt. Om fisken hugger halar man in. På samma sätt "fiskar" nättrollen efter reaktioner genom provokativa kommentarer och angrepp på folk som bara syftar till att sabotera och förvrida.

Militärt instrument

För Ryssland är informationskampanjer ett militärt instrument som syftar till att få ut regimens propaganda. Men exempelvis de svenska rasistiska hatsajterna fungerar enligt samma principer.

Och metoden är mer kraftfull än det kanske låter. Många människor har sociala medier som sin första nyhetskälla. En länk från Dagens nyheter får samma utrymme som en från Kremls propagandaorgan Russia Today och alla kommentarer ser likadana ut.

Och syftet är att få andra, vanliga människor att sprida länkar och kommentarer vidare.

"Mata inte trollen"

Det normala rådet på Facebook och Twitter är "mata inte trollen". Alltså: strunta i dem.

Det är oftast en bra tumregel men otillräcklig för att möta organiserad desinformation, nätdrev och informationskrigföring.

Och enheten på Savusjkingatan är bara toppen av isberget, en kugge i ett maskineri av politiskt styrd TV och mängder av nyhetssidor. Det finns alltid en länk att sprida, ett budskap att förmedla.

Hatsajterna

En obehaglig trend är också hur den ryska propagandan allt mer flyter samman med de svenska rasistiska hatsajterna. De publicerar Putinvänliga nyheter och vinklar. Vissa personer där har samarbetat direkt med rysk statsmedia.

"Husbonden heter Putin" som försvarsbloggaren Stefan Olsson konstaterade för en tid sedan.

Armeér av "alver"

Från väst har man haft väldigt svårt att hantera den ryska propagandan. Att möta den med motsvarade statliga lögner är uteslutet för öppna demokratier.

En intressant diskussion, skämtsamt döpt till "Elf Army" efter Sagan om ringen, är att möta nättrollen med en egen armé av "alver", alltså bygga försvarsvallar av källkritik och faktakontroll i sociala medier.

Detta går inte att göra uppifrån utan bygger på att människor tar ett eget ansvar, och övar sig i självförsvar på nätet.

Inte sprida falska uppgifter

Det handlar både om att inte själv sprida vidare falska uppgifter och länkar från tvivelaktiga källor men även att lära sig att säga emot. Istället för att ge upp inför ett nätdrev eller när hatpropaganda översvämmar en Facebook-tråd kan man lägga några timmar på att svara.

Det är också lätt att hitta likasinnade att samarbeta med.

Den viktiga insikten är att vår svagaste länk sitter mellan öronen. Var och en av oss har ett ansvar både för vad vi gör, och vad vi väljer att ducka för.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Anders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM