Mejla

Eva Franchell

Flyktingbarn har blivit guldkalvar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jan Emanuel Johansson köper fordon för pengarna.
Jan Emanuel Johansson köper fordon för pengarna.
Jan Emanuels knallröda Ferrari.

LEDARE

  Nej, Jimmie Åkesson, det är inte flyktingbarnen som kostar mest.

Det är de stora välfärdsbolagen som tar våra skattepengar. Det är Jan Emanuel Johansson, Bert Karlsson och Jacob Wallenberg som tar betalt för att förmedla boenden till flyktingbarn.

Snart sagt varenda girig kapitalist tjänar just nu stora pengar på barnens tragiska öden.

Det är inte konstigt att Jan Emanuel kan köra Ferrari, Porsche och Lamborghini. Den förre S-riksdagsledamoten tjänar stora pengar på sitt bolag Hoppetgruppen som placerar ensamkommande flyktingbarn i familjehem.

60 000 i månaden

Tidningen Expressen avslöjar att Hoppetgruppen tar 60 000 kronor per barn och månad för att ordna familjehem. Familjerna som tar hand om barnen får 29 104 kronor för omsorg och omkostnader medan Hoppetgruppen tar de resterande 30 896. Sammantaget redovisar bolaget intäkter på nära 30 miljoner kronor om året.

Jan Emanuel äger fler bolag i välfärdsbranschen och kunde 2013 ta ut en lön på 6,7 miljoner kronor samtidigt som han redovisade ett överskott på kapital på 34,7 miljoner.

Snabba pengar

Ensamkommande flyktingbarn har blivit guldkalvar för bolag som vill tjäna snabba pengar. I år har antalet asylsökande barn redan passerat alla prognoser. Hittills har Migrationsverket registrerat över 17 000 ensamkommande barn och bristen på familjehem har därmed blivit akut. Kommunerna måste snabbt hitta boenden och det är här de privata aktörerna ser sin chans att tjäna pengar.

Svenska Dagbladets näringslivsredaktion har kartlagt riskkapitalbolagens lysande flyktingaffärer. Även de stora välfärdsbolagen förmedlar numera boenden till flyktingbarn.

84 000 i månaden

Attendos dotterbolag Attendo Individ och Familj är extremt lönsamt med en avkastning som är tre gånger så hög som snittet för ett svenskt börsbolag.

Wallenbergs maktbolag Investors dotterbolag Aleris förmedlar flyktingboenden via bolaget Nåjden där en familjehemsplats kan kosta kommunen 84 000 kronor i månaden. Vi behöver väl inte ens tillägga att Wallenberg behåller hälften av pengarna.

Skandalomsusade Carema heter numera Vardaga och genom sitt bolag Nytida satsar man hårt på ensamkommande flyktingbarn. Bert Karlsson - mannen som kan lukta sig till pengar - tjänar också han stora pengar på flyktingkatastrofen. Hur mycket vill han absolut inte avslöja.

Där går gränsen

Stefan Löfven menar att flyktingkapitalisterna borde ta sig en titt i spegeln, men det räcker inte. De gillar troligen vad de ser. Bolag vill generera vinst och därför tar de mycket betalt. Om samhället inte vill betala är det samhället som får sätta stopp. Vi betalar inte.

Flyktingkatastrofen innebär uppoffringar för alla svenskar. Våra skattepengar får gärna gå till både räddningsbåtar och familjehem. Men till Jan Emanuels Ferrari, där går gränsen.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingmottagandet i Sverige

Bert Karlsson

Jacob Wallenberg

Jimmie Åkesson

Jan Emanuel Johansson

Carema

Investor