Mejla

Jonna Sima

Hemtjänsten ska inte vara ett flugpapper för skurkar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Företaget beskrivs som en maktpyramid där vd:n är härskare och de anställda hennes slavar. Det handlar inte om ett arenabygge i Qatar eller om filippinska hembiträden i Sydostasien. I stället rör det sig om Enklare Vardag, ett av de största företagen inom hemtjänst och assistans i Stockholmsregionen.
Tidningarna Arbetet och Kommunalarbetaren har granskat verksamheten och det är en skrämmande bild de målar upp.
– Jag jobbade från klockan sju på morgonen till halv elva på kvällen och min lön var bara 11 000 kronor, berättar en kvinnlig anställd i artikeln.
Då arbetade hon ändå nätter, kvällar, helger och utan ob-tillägg och semesterersättning.
Enligt lönebeskedet arbetade hon sammanlagt 260 timmar den månaden, vilket ger en timlön på 54 kronor – drygt hälften av lägstalönen i kollektivavtalet.

Vittnar om människohandel

Flera anställda vittnar anonymt i tidningen om ”slavlöner”, förbud mot att gå med i facket, svarta pengar och ren människohandel. Allt sanktionerat av företagets ägare och vd Fariba Bameti, som verkar styra verksamheten med järnhand.
Medan de anställda sliter hund har Bameti själv en årslön på drygt 2,5 miljoner kronor, och har plockat ut nio miljoner kronor i vinst sedan 2012.
Exploateringen av människors arbetskraft är inte bara skamlös utan, om uppgifterna stämmer, också rent kriminell. Enligt Arbetet och KA har 53 personer – varav flera av dem släktingar till Bameti – kommit till Sverige sedan 2009 med hjälp av arbetstillstånd knutna till Enklare Vardag. Flera anställda berättar om hot att bli hemskickade om arbetsvillkoren inte passar.

Ärende för polisen

Vd:n Fariba Bameti tillbakavisar alla uppgifter i granskningen och kallar dem grundlösa och felaktiga. Vad som stämmer kräver vidare utredning.

För att stoppa fusk och utnyttjande av människor på det här sättet måste kommunerna skärpa sina kontroller och regelverk. Men i Enklare Vardags fall verkar det snarare vara ett ärende för polisen.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Maffian skor sig på hemtjänsten

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hemtjänst

Kommunalarbetaren

Arbetet

Arbetsmiljö