ÅSIKT

Enformiga villagetton är det stora problemet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: De kulturella skillnaderna är nästan större än de traditionella klassklyftorna, tycker Maryam Yazdanfar, som är ordförande i Stockholms läns SSU-distrikt, kommunpolitiker i Solna och ersättare i riksdagen.
LEDARE

Maryam Yazdanfar kryssar förbi turistgrupper och lastbilar i Gamla stan i samma tempo som Ingemar Stenmark rundade slalompinnar. Den 23-åriga Solnabon med rötter i Iran är lika snabb i politiken som när hon ska hinna i tid till ett möte. Hon har redan en lång meritlista som ordförande i Stockholms läns SSU-distrikt, kommunpolitiker i Solna och ersättare i riksdagen.

Vi samtalar om socialdemokratin och det nya Sverige på ett kafé vid Stortorget medan en grupp japanska turister videofilmar det medeltida huset bakom oss.

- Det finns fortfarande tydliga ekonomiska skillnader. Men själv upplever jag ofta uppdelningen som informationsklyftor. Hur många böcker finns det hemma? Vad pratar man om vid köksbordet? De kulturella skillnaderna är nästan större än de traditionella klassklyftorna, säger Maryam Yazdanfar.

Hennes föräldrar är akademiker som flydde från Iran på 1980-talet. Det var länge svårt för dem att få bra jobb i Sverige.

- De första 15 åren här skulle min familj ha betraktats som fattig enligt normerna. Men vi var inte fattiga kulturellt. Hemma har vi alltid talat om samhälle och kultur.

- Jag har gjort en etnisk klassresa. Det beror mycket på att jag hade det här kulturella kapitalet hemifrån. Många andra från min grundskola har valt att inte utbilda sig vidare. Det är framför allt tjejerna som har fortsatt, inte killarna.

Hur kan politiken bidra till att bryta segregationen?

- Antingen måste de som har en annan bakgrund anpassa sig så att de smälter in. Eller, vilket jag tycker, så måste eliten acceptera att det finns en massa kunskaper hos dem som inte stämmer in i normen.

Stolt över att bli vald

- Jag kan själv känna mig överassimilerad ibland, att jag tvingats kompromissa med min bakgrund för att ta mig fram i Sverige. Jag skäms över att jag inte kan uttrycka mig lika bra om politik på persiska som på svenska.

Hur ser du på socialdemokratins inre förnyelse i det här perspektivet?

- Summan av all makt är konstant, det betyder att vita medelålders män måste flytta på sig för att andra ska komma fram. Men det är väldigt svårt.

- Jag kände det på den senaste partikongressen. Jag var verkligen stolt över att ha blivit vald till ombud. Men det enda journalisterna frågade var hur det kom sig att det var så få där med invandrarbakgrund. Det borde de ha frågat alla typiska kommunalråd istället.

- Socialdemokratin måste bidra till att bryta elitens kulturella enhetlighet. Inte för att "vara snäll mot invandrare" utan för att resultatet blir bättre då. Se på vilka som anställs i regeringskansliet, till exempel. Visst är det bra att ha en massa expertkunskaper, men det är också viktigt att förstå villkoren för dem som bor i Sverige.

Jag besökte antidiskrimineringsbyrån i Umeå och delar av deras arbete påminner om hur fackliga ombudsmän jobbar. Varför väljer invandrare att vända sig till en anti-diskrimineringsbyrå istället för till facket när de känner sig felbehandlade på jobbet?

- Jag kan inte det där i detalj, Vore jag Wanja Lundby-Wedin skulle jag vara jätteoroad om det stämmer. Det är farligt om facket inte kan möta de behoven.

- Det har varit en styrka att arbetarrörelsen omfattat så många intressen, att den som engagerat sig för hyresgästerna sett sig som en del av en bredare rörelse. Om arbetet mot diskrimineringen skulle drivas av etniska grupper enbart så skulle det leda till mer motsättningar i samhället.

Hur fungerar dagens integrationspolitik, tycker du?

- Inte så bra. Integration är en enskild punkt, det präglar inte alla politikområden.

- Ta bostäderna till exempel. Vi måste göra mer för att bryta bostadssegregationen. Det är inte betongförorterna som är det största problemet utan villagettona. Där borde man smälla upp egnahem och höghus. Ett miljonprogram i villaområdena mot segregationen.

Ny bostadspolitik behövs

- Det är förstås inte så lätt. Det är segt på bostadsfronten. Moderaterna styr i flera av de mest segregerade kommunerna, det är svårt att få fram bostäder till alla då.

- Ändå är det är ett framsteg att socialdemokraterna avbrutit utförsäljningen av allmännyttan i Stockholm. Men det skulle verkligen behövas en mer genomtänkt bostadspolitik.

Vad tycker du om skolans roll?

- Förr fanns det ofta en tydlig uppdelning mellan ekonomiskt starka och svaga, när eleverna skulle gå i den skola som låg närmast. Nu är det lättare att välja en skola i ett annat område, men istället förstärks den kulturella segregationen. De som det går bra för kan komma in på högstatusskolorna, även om de bor i ett låginkomstområde. Moderaterna tycker att det räcker, men socialdemokratins uppgift måste vara att alla ska lyckas.

Ny generation på väg

- Jag är jätteglad att Erik Nilsson, skolborgarrådet i Stockholm, vill omfördela mellan rika och fattiga områden. Några måste stå tillbaka för att andra ska få chansen.

Maryam Yazdanfar skyndar iväg till ännu ett möte. Några textrader av Bob Dylan surrar i mitt huvud, från "The times they are a-changin" år 1963. En annan generation som krävde förändring.

"Come senators, congressmen,

Please heed the call

Don´t stand in the doorway

Don´t block up the hall"

Det är dags att släppa fram en ny politisk generation som vuxit upp i mångfaldens Sverige.

Sommaren är här. Ledarredaktionen passar på att blicka framåt. Varje helg får du möta en intressant person som tänkt till om framtidens stora frågor. I dag den unga socialdemokraten Maryam Yazdanfar om arbetet mot diskriminering och segregation.

Mats Engström