Mejla

Jonna Sima

SD lurar dig med löften om välfärd

I Åkessons Sverige bestämmer Moderaterna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt presenterade SD:s skuggbudget i riksdagen i går.
Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt presenterade SD:s skuggbudget i riksdagen i går.

LEDARE

Det är lite med sverigedemokrater som med sol-och-vårare. De vet vilka ord de ska använda för att snärja dig högt i det blå. När partiets budgetmotion presenterades i går utlovades 30 miljarder extra till kommuner och landsting. Miljardregnet ska partiet trolla fram genom att slopa januariavtalets avskaffande av värnskatten, det så kallade friåret och de tre extra föräldradagarna.

Närläst Aftonbladets granskning

Helt uppenbart har SD:s partiledning närläst Aftonbladets granskningsserie "Sverige sviker", om hur illa det ekonomiska läget är för många kommuner i landet. I en artikel på DN Debatt tar Jimmie Åkesson och partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt upp ömmande exempel direkt ur granskningen, som att Motala som ska spara pengar till vintern genom att sänka värmen med tre grader i kommunala fastigheter samt skippa varm mat till de äldre.

Man kan nästan se framför sig hur det high-fiveades

Vad SD-topparna inte nämner är att det är Allianspartierna med SD i en vågmästarroll som styr Motala sedan förra hösten. Blir verkligheten för obekväm kan den utelämnas eller helt enkelt anpassas efter ens egna syften, verkar sverigedemokrater tycka. Detsamma gäller partiets höstbudget.

De lovar guld och gröna skogar i ett högstämt tonläge. Man kan nästan se framför sig hur det high-fiveades över formuleringen: "Vi kommer inte att sluta vara en blåslampa på etablissemanget förrän värmen skruvas upp på äldreboendet" i DN-artikeln. Och visst är den snygg, problemet är att den inte är sann.

Vill styra med M och KD

SD har gjort det tydligt att de vill styra eller stötta en regering där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår. I går presenterade även M sin höstbudget. Den innehöll nedskärningar på sjuka, fattiga och arbetslösa och sänkta skatter för höginkomsttagare. Priset på mat ska höjas och resurserna till klimatet minska.
Låt dig inte förföras av SD-casanovans locktoner. En röst på Åkesson och gänget är en röst på gammelmoderat klasspolitik.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfven bör vara rädd för välfärds-Åkesson

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!