Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

Sjuka ska inte tvingas till ännu mer ångest

Coronakrisen kan skapa massutförsäkringar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tusentals riskerar att bli av med sin sjukersättning från Försäkringskassan på grund av den planerad vården som ställs in i coronakrisens spår.
Tusentals riskerar att bli av med sin sjukersättning från Försäkringskassan på grund av den planerad vården som ställs in i coronakrisens spår.

Runtom i regionerna har all planerad vård ställts in för att rikta sjukvårdens samlade styrka mot att rädda liv i coronans spår.

Det är höftledsoperationer som ställs in. Knät som behöver lagas för att man ska kunna röra på sig normalt och smärtfritt igen. I bland annat Dalarna och Värmland har mammografin tillfälligt stängt. I Stockholm och på Gotland har cancerscreeningen satts på paus.

Stockholm är värst drabbat av coronasmittan och där kan intensivvårdsplatserna ta slut redan i veckan. Ingen har tidigare upplevt en sådan här situation i vården. Många individer, även de som nu tvingas gå runt med smärta i ben eller rygg på obestämd tid, kan nog därför förstå och acceptera läget.

Det är mer än vad man kan säga om Försäkringskassan.

Tusentals riskerar utförsäkring

Har man inte en operation och behandling inbokad efter sin 180:e dag som sjukskriven blir man av med sjukpenningen. När den planerade vården nu ställs in på obestämd tid riskerar alltså tusentals att bli utförsäkrade. Det vore en katastrof – mitt i krisen som pågår.

Regeringen och Försäkringskassan för samtal om läget, men än så länge ligger inga konkreta åtgärder på bordet. Man får hoppas att de förstår att hitta en lösning snabbt.

Reglerna kring sjukförsäkringarna har det senaste decenniet skapat enormt mycket lidande och ångest bland samhällets mest behövande grupper. Att behålla sjukpenningen är för många en kamp för livet.

Ardalan Shekarabi måste markera

Sittande regering har äntligen börjat förstå att inget välfärdsland av värde kan ha ett så dåligt system för sjuka som Sverige har.

Regeringens utredare föreslog i vintras bland annat att 180-dagarsregeln behöver bli mer flexibel. Ett mindre hårt regelverk borde dessutom gälla för personer nära pensionsålder. Man kan faktiskt inte förvänta sig att 62-åringar ska ha samma förutsättningar att ta sig tillbaka ut på arbetsmarknaden som nyutexaminerade 25-åringar. Det ökända begreppet "normalt förekommande arbete", som mest verkar existera i Försäkringskassans egen fantasi, behöver också utredas och definieras.

Det har sakta börjat röra sig i rätt riktning för Försäkringskassan, men regeringen och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi bör nu också markera för en sjukförsäkring av värde i rådande läge. Ett undantagssystem för utförsäkringar i kristider måste införas. Utförsäkringarna borde rent av frysas helt – tills stormen blåst över.

 
Uppdatering 02–03–2020 kl. 16.30:
I samband med att denna text publicerades kom nyheten om ett tillfälligt ställningstagande från Försäkringskassan om att det ska anses vara oskäligt att dra in ersättning från personer som fått sin planerade operation inställd på grund av coronakrisen. Du kan läsa mer här.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.