Daniel Swedin

Brexitplågan hänger över Storbritannien

Brexit: Det som pågår är i någon mening en revolution

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Protest mot brexit utanför parlamentet i London.
Protest mot brexit utanför parlamentet i London.

Boris Johnson inledde sin tisdag som premiärminister med en majoritet av parlamentets ledamöter bakom sig. Ett halvt dygn senare hade 21 konservativa ledamöter gått över till oppositionen och sett till att regeringen förlorat kontroll över dagordningen i parlamentet.

Och i går kväll drev man igenom en lagstiftning som tvingar regeringen att dels be övriga EU om att unionsutträdet pausas fram till januari och dels att undvika en avtalslös brexit.

Boris Johnsons svar har varit att rensa ut partikamrater som inte fogar sig och att försöka utlysa ett nyval i oktober.

Ett slags revolution

Den tyske filosofen Karl Marx skrev en gång att engelsmännen hade alla materiella förutsättningar för en revolution. Däremot, ansåg Marx, så saknar britterna det eldfängda lynne som krävs för en samhällsomstörtning.

Nåja, det som pågår i Storbritannien är i någon mening en revolution.

Den sortens utträde Boris Johnson förordar - att landet ska avsluta alla sina viktigaste samarbetsavtal över en natt – kommer ha en söndrande effekt på samhället. Enligt regeringstjänstemän kommer det bli mat-, medicin-, och bränslebrist. Tullar måste införas, britternas inflytande över världspolitiken decimeras, bruttonationalprodukten kommer ta oerhört mycket stryk. Och kanske blir det krig på Irland.

Och det är verkligen med revolutionärt lynne Boris Johnson och hans hejdukar marscherar fram.

Vill locka alla brexitörer

Brexit är ett kulturkrig som kommit att bli frågan som hänger över allt annat i brittisk politik. Under Boris Johnsons ledning ska Konservativa partiet bli hemvist för alla som vill lämna EU så fort det bara är möjligt. Det finns många väljare att hämta från Nigel Farages populistiska Brexitparti och Johnsons strategi bygger på att väljarna som vill ha utträde röstar likadant och väljarna som vill stanna kvar splittras över en rad olika partier. I ett valsystem som belönar ettan och straffar tvåan är det nyckeln till en konservativ valvinst.

Det finns förstås risker med en sådan strategi. Liberaldemokraterna tar mer än gärna emot röster från konservativa EU-vänner, men Boris Johnson hoppas att varenda medelklassröst han förlorar till liberalerna ersätts av två eller fler EU-kritiska arbetarklassröster som brukar gå till socialdemokratiska Labour.

Tillfälligt avvärjd katastrof

Och även om Labour vägrar rösta för ett val innan en avtalslös brexit är avvärjd så har man skäl att vara oroade. I en majoritet av de valkretsar där Labour är störst röstade man för EU-utträde för tre år sedan. I många av de valkretsar i England och Wales som Labour behöver för att vinna ett parlamentsval röstade en majoritet för att lämna.

Den värsta brexitkatastrofen kan ha avvärjts i går, men hur någon ska kunna regera landet är fortfarande en fråga som saknar ett svar.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor inom exempelvis samhälle och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.