Mejla

Ingvar Persson

Britterna får hoppas att cirkusen tar slut

En besvärlig vecka för demokratin

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Toby Melville / TT NYHETSBYRÅN

För tredje gången på fyra år utser de brittiska väljarna nu ett nytt parlament. Förhoppningar är lågt ställda. Många skulle antagligen känna lättnad bara valresultatet leder till att politikerna kan göra sitt jobb.

Det har på det hela taget varit en besvärlig politisk vecka i världen.
I Israel kollapsade försöken att bilda en regering i onsdags kväll. Varken den korruptionsanklagade premiärministern Benjamin Netanyahu eller oppositionsledaren Benny Gantz kan samla en regering.

Nyvalet ska hållas i början av mars. För väljarna i Israel blir det tredje gången på ett år de kallas till vallokalerna. I jämförelse kan till och med britternas bekymmer verka obetydliga.

Maktmissbruk och trots

I USA har demokraterna presenterat punkterna i riksrättsåtalet mot Donald Trump. Han anklagas för maktmissbruk och trots mot kongressen. Ingen betvivlar väl egentligen att han är skyldig. Å andra sidan är det knappast någon som tror att han kommer att fällas.

Trumps presidentskap brukar beskrivas som polariserande för det amerikanska samhället. Etiketten hade nog lika gärna kunnat vara ett hot mot demokratin i USA.

I Finland blåste regeringskrisen över när Sanna Marin, 34, i tisdags valdes till ny statsminister. Här hemma lyckades regeringen undvika en misstroendeförklaring efter att ha backat när det gäller upphandlingsvillkoren för de nya privata arbetsförmedlarna.

Regeringen svajade

I bästa fall blir arbetsmarknadspolitiken lite mindre svajig. Regeringens ställning svajade dock betänkligt. Blir hot om misstroendeförklaringar en återkommande del av svensk politik har förutsättningarna för att regera landet förändrats.

Rapporterna från den brittiska valrörelsen har handlat om en premiärminister som vägrar prata med väljare eller journalister, en oppositionsledare som inte vill ta ställning till valets huvudfråga och om väljare som känner sig allt mer uppgivna.

"Lite av ett dårhus", skrev Aftonbladets Wolfgang Hansson i går.

De första prognoserna efter dagens brittiska val väntas i kväll klockan 23.00. Det lär ta ännu mer tid innan britterna - och vi andra - får svaret på frågor som brexit, sjukvården och alla de andra frågor valet egentligen har handlat om.

Tills vidare kan vi bara hoppas på ett slut på cirkusen.

avIngvar Persson

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM