Mejla

Ingvar Persson

Sätt stopp för tandläkarfusk

Klassamhället syns i munnen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Skatteverket har granskat 70 privata tandvårdskliniker. 50 fastnade. I snitt har klinikerna undanhållit en halv miljon kronor som de borde ha betalat i skatt. Det kunde Sveriges Radio berätta i går.

Dessutom visar det sig att flera tandläkare rapporterat och fått statsstöd för patienter som inte finns och behandlingar som aldrig genomförts. Det har fungerat utmärkt. Den vanliga kontrollen skulle aldrig ha avslöjat fifflet eftersom datasystemen hos Skatteverket och Försäkringskassan inte får samköras.

Falsk tandläkare

För några veckor sedan avslöjade Sveriges Radio också att ägaren av en tandläkarklinik i Småland behandlat patienter, utan att vara tandläkare. Resultaten blev förödande, men inte heller det kunde myndigheternas rutiner avslöja.

Datasystemen hos Försäkringskassan fick inte samköras med Socialstyrelsens register över legitimerade tandläkare.

Det finns ingen anledning att tro att just tandläkare skulle vara mindre ärliga än andra. Men när den här sortens fusk avslöjas finns det ändå anledning att bli lite extra upprörd.

Tänder är en klassfråga

Tandhälsan är en del av klassamhället. Av 100 invånare med eftergymnasial utbildning har knappt fem tvingats ta bort tänder. Motsvarande siffra för personer med högst grundskoleutbildning är drygt tio. Sämst tandhälsa har arbetslösa, personer med sjukersättning och de som har den allra kortaste utbildningen. Många upplever att de inte har råd med förebyggande vård.

Den alltför lilla statliga ersättningen till tandvård ska användas för att utjämna skillnaderna och förbättra tandhälsan, inte till övervinster för privata tandvårdskliniker.

Dessutom är vi sällan så utlämnade som när vi sitter i en tandläkarstol.

Självklart måste vi kunna lita på att den som behandlar oss har kompetensen som behövs.

Om det krävs lagändringar och samkörning av register för att avslöja fusk i tandläkarbranschen finns det egentligen bara en sak att säga. Ändra lagen.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Putin driver Ryssland mot en total kollaps

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skatteverket

Vårdpolitik

Tandvård