Mejla

Ingvar Persson

Kristersson borde åka på förlåtturné

Kaoset på Arbetsförmedlingen beror på medvetna beslut

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det råder ett slags undantagstillstånd på många håll i vårt land just nu. I går kunde Sveriges Radio berätta att arbetsförmedlingen i Örebro slutat fatta nya beslut om lönebidrag för personer med funktionsvariationer och i Uddevalla kan långtidsarbetslösa inte längre få arbetsträning.

Från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, rapporteras att många kommuner hör av sig och är oroliga för resultatet av kaoset på Arbetsförmedlingen.

Borde ordna ett studiebesök

Det värsta är att allt är resultatet av medvetna politiska beslut. När handläggarna på SKL kommer tillbaka efter sommarledigheten borde de egentligen boka en turistbuss och organisera en kombinerad studieresa och förlåtturné där alla som varit med och bidragit till haveriet skulle få tillfälle att möta oroliga kommunpolitiker, förtvivlade arbetsförmedlare och - inte minst - övergivna arbetslösa.

Längst fram i bussen borde SKL i så fall reservera två platser för Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson från Moderaterna. Det var deras beslut att använda det politiska kaoset i höstas för att driva igenom den moderata budgetmotionen - servettbudgeten - som la grunden till dagens situation.

Svantesson och Kristersson har båda varit statsråd. De visste att deras motion inte var någon riktig budget och att det skulle få konsekvenser om den antogs. Ändå drev de igenom den, som en politisk markering.

Arbetsmarknadspolitiken blev ett av de första offren.

Vik en plats för Centern

En plats på bussen måste SKL förstås också boka för Centerpartiets arbetsmarknadspolitiker Martin Ådahl. Han är inte bara mannen bakom partiets kampanj för att lägga ner Arbetsförmedlingen och Januariavtalets ödesstiget exakta formuleringar om hur det ska gå till. Det var dessutom Ådahl som i praktiken öppnade för servettbudgeten genom beslutet att centerpartisterna skulle lägga ner sina röster i voteringen.

Ådahl borde verkligen möta de människor vars liv han har påverkat ansikte mot ansikte.

Någonstans på bussen kan SKL säkert också erbjuda en plats för arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och Arbetsförmedlingens avgående chef Mikael Sjöberg. Det är kanske inte de som skapat dagens kris, men de har varit med och administrerat den.

Ylva Johansson är noga med att säga att Arbetsförmedlingen inte ska läggas ner utan reformeras i grunden. Det reformarbetet skulle må bra av både lite direktkontakt med verkligheten och en smula självrannsakan från dem som ställt till eländet.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Hon kan bli Sveriges nya EU-kommissionär

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsförmedlingen

Martin Ådahl

Elisabeth Svantesson

Ylva Johansson