Nuon-affären blir Reinfeldts tsunami
Så var det dags för Fredrik Reinfeldt.
I morgon förmiddag är det hans tur att inför KU försöka reda ut turerna i Nuonaffären. Tidpunkten passar honom säkert bra, på skärtorsdagen, mitt i påsklovet.
Ministrar brukar föredra att göra obehagliga saker när många journalister är lediga.
Inte så lätt
Men Nuon släpper vi inte så lätt. Regeringen godkände Vattenfalls köp av det holländska energibolaget för 97 miljarder kronor. Bolaget övervärderades med sisådär en 30 miljarder.
Det är svårt att greppa så ofantligt mycket pengar. 97 miljarder är hela sjukförsäkringsbudgeten i år eller dubbelt så mycket som försvaret. Häromdagen föreslog Socialdemokraterna en storsatsning på vården för två miljarder kronor. Nålpengar i Nuonsammanhang.
En regering som godkänner historiens största statliga företagsköp borde komma ihåg dagen den tog beslutet.
Vaga minnen
Men regeringen Reinfeldt har hittills bara haft vaga minnen. Förre statssekreteraren i Näringsdepartementet Ola Alterå menade i KU att det var fem år sedan. Finansminister Borg tvingades gå igenom alla papper, men kunde inte se att han givit något klartecken.
Förra näringsministern Maud Olofsson har tidigare sagt att hon fick ok, men nu vägrar hon att komma till KU.
Därmed återstår bara statsministerns goda minne. Gissningsvis kommer han att låta som Anders Borg för det är klart att de har stämt av med varandra.
Glidande svar
Vi har upplevt det förut. Samma glidande svar och höga politiker som inte kommer ihåg vad de sagt till varandra. Efter tsunamin, efter Egyptenutvisningarna och efter Sydafrikaresan. Alla dessa KU-utfrågningar som har förvandlats till sängkammarspel där regeringens medarbetare gett sina olika versioner.
Fredrik Reinfeldt hoppas säkert att påsken ska lägga en dimma över hela Nuon. Men så lätt kommer han inte undan. Det är som DN-reportern Jens Kärrman skriver på Twitter: "Tsunami-affären kokades ner till att S förtroende i regeringsfrågan skadades. Vi får se vad som händer med alliansen nu."
Ingen kontroll
KU:s förhör handlar inte om de stora frågorna. Inte om döden i Thailand eller om farorna med Nuons klimatutsläpp. KU-förhören handlar om hur regeringen hanterat katastroferna.
Det spelade ingen roll vilken statssekreterare som ringde vilken efter tsunamin. KU-förhören visade att Göran Persson inte hade kontroll över sin organisation.
Då menade Fredrik Reinfeldt att "känslan kring mycket av hanteringen var att det lämnats oriktiga uppgifter och man inte fick veta exakt vad som hänt."
Samma osäkerhet växer efter Nuonhärvan. Gav Fredrik Reinfeldt klartecken för miljardrullningen? Varför vägrar Maud Olofsson att komma till KU?
Var det Fredrik Reinfeldt som tappade kontrollen eller "exakt vad var det som hände"? Frågan som kommer att hänga kvar ända till valet om fem månader.