ÅSIKT

Ett nej måste få vara ett nej

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ANDREAS HILLERGREN
Krav på samtycke En man friades för våldtäkt vid Lunds tingsrätt i förra veckan, trots att rätten konstaterade att kvinnan sagt nej flera gånger. Kvinnan hade följt med mannen hem efter att de träffats på en pub i centrala Lund i november. Nu höjs åter röster om att ändra sexualbrottslagen.
LEDARE

18 JANUARI 2014. Kvinnokamp

I förrgår sände SVT Belinda Olssons program ”Fittstim – min kamp”. I vinjetten ställer hon frågan om feminismen har spårat ur. Var finns den feministiska rörelsen som bryr sig om de riktigt stora frågorna?, undrar hon.

100 våldtäkter per dag

I dag klockan 13 väntas över 5 000 personer samlas på Medborgarplatsen i Stockholm för att demonstrera mot de senaste våldtäktsdomarna. Jag vet ­inte vad Belinda Olsson ska ­göra men ett tips till henne är att besöka demonstrationen för att veta vad dagens feminister sysslar med.

År 2013 kom det in 495 polisanmälningar i Stockholms län som gäller våldtäkter mot barn under 15 år. Det är en ökning med 24 procent jämfört med året innan. Majoriteten av ­offren är flickor. Brottsförebyggande rådet beräknar att det sker runt 100 våldtäkter om ­dagen. Siffrorna är skrämmande och visar att samhället har lång väg att gå när det kommer till flickors och pojkars lika ­värde.

För hur ska kvinnor kunna ­leva på lika villkor när det samtidigt finns en rädsla att utsättas för sexuellt våld?

När det kommer till dom­stolarna verkar ett nej inte ­gälla som ett nej.

Nej räckte inte

I veckan kunde vi läsa om Lunds tingsrätt som friade en man som tvingade till sig sex av en kvinna genom våld. Hon sa nej men det räckte tydligen ­inte.

I höstas tvingade sex pojkar en 15-årig flicka till sex. De ­låste in henne i ett rum, tog hennes kläder och mobiltelefon och ställde sig sedan i kö för att ha samlag med henne. Trots att hon sa nej.

Vad är det för värderingar som gör att flickors sexualitet inte tas på allvar?

Allvarlig samhällsfråga

Det blir tydligt när Ralf G Larsson, domare vid Lunds tingsrätt, försvarar domen ­genom en debattartikel på SVT Debatt.

”Nästa gång handlar det om din son eller din bror som sitter i domstolen, och då vill du ­säkert att domaren inte ska ­falla undan för det massmediala trycket.”

Att han inte nämner dotter ­eller syster talar sitt tydliga språk.

Det sexuella våldet som många kvinnor får utstå är en allvarlig samhällsfråga. Och det är precis det som feministerna i dag vill uppmärksamma.

avSomar Al Naher

ARTIKELN HANDLAR OM