Mejla

Fredrik Virtanen

Ingen super och slåss på museum, Reinfeldt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fredrik Reinfeldt
Fredrik Reinfeldt

Manlig våldskultur frodas kring sportevenemang och ändå byggs det ständigt nya jättearenor för miljarder kronor av våra skattepengar.

Våldet beror inte på arenorna. Supa och slåss kan män göra överallt, och gör det också. Men dessa vulgära sportschabrak med firma­namn, som de enorma Friends Arena och Tele 2 Arena i Stockholm, visar en tid där kulturen, bildningen, knuffats undan till förmån för kommersiella machospektakel.

Vi kan kalla den Lena Adelsohn Liljeroth-tiden (M). Hon är både kultur- och idrottsminister. Kultur saknar ministern intresse för. Hennes syn på sport är oklar men dessa massunderhållningsmonument har dykt upp under hennes tid på posten.

Frågan är: Vad har inte dykt upp?

Svar: Ett enormt kulturcentrum. Kanske ett skrytbygge som hyllar Fredrik Reinfeldts tid vid makten? The Reinfeldt museum of arts and culture! Ett arkitektoniskt mästerverk fyllt av kulturskatter!

Så fint det vore. Den bildade borgerligheten och arbetarrörelsens kulturideal i ett gemensamt slag mot den liberala kommersen.

Göran Persson (S), god bless his soul, borde ha byggt det under sin tid. Han är tillräckligt grandios och borde ha varit tillräckligt modig. Mod krävs, för naturligtvis skulle alla håna ett sådant bygge. Alla.

Men, när museet väl står på plats skulle det stå där och signalera att i detta land, här bryr vi oss om kultur. Här i huvudstaden tittar vi inte bara på TV4:s ”Let’s dance”, AIK-Djurgården och Magnus Uggla.

Oslo har byggt ett fräckt operahus, Köpenhamn ett ballt operahus och ett enormt bibliotek. Franska presidenter bygger alltid monument över sig själva – François Mitterrand Louvren-pyramiden, Jacques Chirac etnografiska Musée de Quai Branly och Georges Pompidou med kulturhuset Centre Pompidou.

I Sveriges huvudstad? Jo, hej, här bygger vi gigantiska öltempel. Den enda kultur vi kan konsumera i dem är Bruce Springsteen, Rolling Stones och Melodifesti­valen.

Kulturhuset på Sergels torg är det senaste monumentet av rang, 40 år gammalt. Det är genant. Byggs något är det lättkultur för privata pengar, som Abba-museet och Fotografiska museet.

The Reinfeldt museum of arts and culture kommer att kosta, bör kosta, helst mer än en bärs­arena (cirka tre miljarder kronor). Det är en viktig signal om vad som är väsentligast, egentligen. Och till skillnad från sport­arenorna kommer ett storslaget kulturcentrum locka turister. Precis som alla med bara en smula kulturintresse kollar in Operan på Holmen när vi är

i Köpenhamn.

Sätt i gång, statsministern, bygg! Du måste ta hand om det här själv. Adelsohn Liljeroth är för svag, en platt förvaltare som personifierar kommunal moderat arenarock­politik för pengar som kunde ha gått till idrottens gräsrötter.

Sport är viktigt för många. Sport gör mycket gott för landets ungdomar. Men sport är också den mest nationalistiska, chauvinistiska och manliga underhållning som finns. Sport är inte oproblematiskt.

Men det är ytterst ovanligt att se bengaliska eldar kastas mot barn på Moderna museet eller fylleslagsmål på National­museum.

Bygg, Reinfeldt, bygg, beställ ett monument! Du har fem månad­er på dig att bli ihågkommen för något stort.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN