Mejla

Ingvar Persson

Företag rasar mot M och KD-budget

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Göran Widén är chef på Brändö Konferens och Fritidsby utanför Luleå och han är förbannad. Det går inte att missa när man läser vad han säger till Svenskt Näringslivs nyhetsbrev.

– För vår bransch är det inget annat än en ren katastrof.

Momsen chockhöjs direkt

Widéns irritation är lätt att förstå. Momsen på en del av det hans företag sysslar med, bland annat naturguidning, chockhöjs från 6 till 25 procent. Höjningen är dessutom helt oväntad och träder i kraft redan den 1 januari.

Widén berättar för Svenskt Näringsliv att han funderar på att ställa in planerna på en utbyggnad.

– Dessutom är det svårt att förstå att det är två företagsvänliga partier som står bakom höjningen, säger han.

Momshöjningen som nu hotar Brändö Konferens och Fritidsby är nämligen resultatet av riksdagens budgetbeslut i mitten av december.

Skissen leder till katastrof

Rapporterna om den röra som Moderaternas och Kristdemokraternas budgetskiss skapar börjar faktiskt hopa sig.

Arbetsförmedlingen ställer in flera åtgärder för arbetslösa från den 1 januari. Från årsskiftet är det också tvärstopp för investeringsstöd till nybyggen av hyresrätter. Det kommer inte bara att drabba den som behöver någonstans att bo, utan också byggbolag.

Migrationsverket har varnat för att budgetens sparbeting gör att handläggningstiderna kommer att öka och på några dagar samlade Sveriges genusforskare tusentals namnunderskrifter i protest mot nedläggningen av Jämställdhetsmyndigheten.

Så där skulle vi kunna fortsätta.

Partikamraterna vädjar

En del av invändningarna hade säkert moderaternas Elisabeth Svantesson räknat med. Att Mikael Sjöberg på Arbetsförmedlingen skulle protestera visste hon. Att genusforskarna skulle bli förbannade också.

Men hon hade knappast räknat med att Sverigedemokraternas Paula Bieler skulle skriva debattartiklar mot den besparing på Migrationsverket som hon själv röstat för. Hon hade nog inte heller trott att hennes partikamrat Mats Greeen skulle känna sig tvungen att vädja till bostadsministern om att hantera tvärstoppet för byggsubventionerna "flexibelt".

Och framför allt kan vi nog vara säkra på att vare sig Elisabeth Svantesson eller Ulf Kristersson hade tänkt sig att bli utskällda av småföretagare i nyhetsbrev från Svenskt Näringsliv. Det är knappast så en moderat finans- eller statsministerkandidat vill presentera sig.

Moderaternas budgetkupp är ett haveri, antingen förslaget är skrivet på en servett eller inte.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.