Direktörerna pratar i nattmössan om las

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Svenskt Näringslivs Carola Lemne yrar om las
Svenskt Näringslivs Carola Lemne yrar om las

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne är vred.

När hon och hennes organisation propagerar för att det ska bli lättare att sparka folk så har fackliga företrädare mage att varna för hur det kommer påverka den svenska modellen.
– Det är väldigt irriterande. Så fort vi nämner las anklagas vi för att vilja mörda den här svenska modellen, säger Lemne i en intervju med Dagens Nyheter.

Skicka hem arbetare

Att försvaga det lagstadgade anställningsskyddet vore, enligt Lemne, i själva verket en sorts renodling av den svenska modellen. Och sedan presenterar hon ett argument för varför det måste bli lättare att skicka hem människor från jobbet: svenska företag kan inte hävda arbetsbrist när de vill säga upp fabriksarbetare och i stället anställa ingenjörer.

Det låter illa. Klart svenska företag måste kunna omorganisera för att kunna ha kvar sin verksamhet. Men det Lemne beskriver är i det närmaste ett skolboksexempel på arbetsbrist. Exakt det hon återfrågar finns reglerat i lagen och det är arbetsgivaren som ensam beslutar om sådant.

”DN-intervjun med Carola Lemne tyder på att såväl organisationens analyser som dess argument behöver fördjupas och förbättras”, konstaterar TCO:s samhällspolitiske chef Samuel Engblom lakoniskt i ett blogginlägg.

Enklare i Sverige

För det är ju så att jämfört med chefer i många andra länder har svenska arbetsgivare lätt att göra sig av med personal. Svenska arbetstagare har på många sätt mindre anställningstrygghet är anställda i andra länder. Dessutom har anställningsskyddet urholkats genom till exempel arbetskraftsuthyrning och olika sorters tidsbegränsade anställningsformer.

Samtidigt som otryggheten på arbetsmarknaden vuxit har Svenskt Näringsliv i stället propagerat för att lagstiftningen ska få ännu större hål. Nu hämtar man argumenten för det rakt ur fantasin.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.