ÅSIKT

Rumäniens opposition stoppas i EU-valet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AFTONBLADET / 3226

Rumänien styrs av Socialdemokratiska PSD som är en del av Europas Socialdemokratiska parti. PES, där även det svenska Socialdemokraterna är medlemmar. De delar även partigrupp i Europaparlamentet. Sedan flera år har det pågått en diskussion om att PSD misslyckats med att hantera korruptionen i Rumänien och inte förbättrat situationen för landets romer.

I går meddelade den rumänska valmyndigheten att en av de större valkoalitionerna inte får ställa upp i EU-valet. Som av en händelse tillhör koalitionen den politiska oppositionen.

Listan som nu stoppas leds av Dacian Cioloș, tidigare premiärminister och EU-kommissionär, och Dan Barna, parlamentsledamot som leder var sitt mindre mittenhögerparti. I en opinionsmätning samlar de 18 procent vilket ska jämföras med de regerande Socialdemokraterna på 22 procent.

Den officiella motiveringen är att partierna inte registrerat namnen på partiledarna korrekt och i tid. Sveriges radios Brysselkorrespondent kallar det en ”teknikalitet”. Opositionen misstänker politisk påverkan och tyvärr finns väldigt lite som talar för att rumänska myndigheter är självständiga.

”Absurda hinder”

”Rumänska myndigheter får inte begränsa demokratin genom att skapa absurda hinder för registrering av en oppositionsallians” skriver Guy Verhofstadt, ledare för den liberala gruppen i Europaparlamentet.

Att inte låta oppositionen ställa upp i valet korsar ytterligare en gräns, och en helt fundamental sådan. Sen får man ha vilka officiella motiveringar man vill - det är resultatet som avgör.

Aftonbladets ledarsida har tidigare inte argumenterat för att Stefan Löfven ska bryta med sina rumänska partivänner. Men i och med den senaste tidens utveckling byter vi härmed åsikt. Bägaren är fylld, och nu rinner den över.

Svensk arbetarrörelse kan inte fortsätta som tidigare i relation till PSD.

Suspendera PSD

Inför EU-valet bör PSD:s medlemskap suspenderas. Om de inte ändrar sig när det kommer till respekt för grundläggande demokratiska värderingar bör de helt uteslutas ur den socialdemokratiska familjen i Europa.

Det är i grunden en tragisk utveckling. Den rumänska vänstern har en självklar plats inom EU:s socialdemokrati. Men under nuvarande ledning och med nuvarande politik är det inte längre möjligt.

Tiden för diskussion är nu över, tiden för handling är här. Det är dags för Stefan Löfven att ta i med hårdhandskarna.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM