Rödgröna tryckte på hjärtlösheten

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kritiserade regeringen  De rödgröna med Mona Sahlin i spetsen lyckades pressa regeringsalliansen så till den grad att den hamnade på defensiven och stundtals blev riktigt grinig.
Foto: urban andersson
Kritiserade regeringen  De rödgröna med Mona Sahlin i spetsen lyckades pressa regeringsalliansen så till den grad att den hamnade på defensiven och stundtals blev riktigt grinig.

LEDARE

Mona Sahlin är ett fenomen. I månader har hon utsatts för en kanonad av kritik och medial misstro. Men i debatterna har hon med allt större självförtroende och pondus förklarat varför hon vill leda en rödgrön regering och skapa ett modernt, jämlikt och grönt Sverige.

Mest erfaren

I går kväll stod hon där rakryggad i SVT:s partiledardebatt och visade att hon är den mest erfarna politikern av alla. I fråga efter fråga tydliggjorde hon varför det behövs en annan regering och en kvinna på statsminsterposten. Det är ­imponerande.

Sveriges television ville inte visa upp blockpolitiken utan lät partiledarna stå uppradade i en för tittarna obegriplig ordning. Men den mediala regin till trots – det finns två tydliga alternativ i svensk politik: de rödgröna mot den borgerliga alliansen.

De rödgröna lyckades pressa regerings­alliansen så till den grad att den hamnade på defensiven och stundtals blev riktigt grinig. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt intog en sorts recenserande roll och försökte ställa sig över allt och alla. Det blev bara pompöst. Och många gånger skriande hjärtlöst.

Häri ligger regeringen Reinfeldts ­stora problem. Den förmår inte hantera den verklighet som den själv har skapat. ­Retoriken handlar om arbetslinje, sammanhållning och framtidstro. Men verkligheten innebär massarbetslöshet, växande orättvisor och ökat utanförskap. I dess kölvatten växer misstro och främlingsfientlighet. Sverige blir kallare.

Otaliga exempel

Hjärtlösheten blir tydligast i debatten om den förstörda sjukförsäkringen. ­Exemplen på svårt sjuka människor som utförsäkrats och tvingats till arbetsförmedlingen är numera otaliga.

”Jag vet inte vad som är värst, att ni ­inte visste om effekterna och trots remissinstansers varningar genomförde förändringarna eller om ni visste och ändå genomförde dem”, sa Lars Ohly.

”Det här är baksidan av er idé om att det ska löna sig att arbeta, för det betyder i själva verket att det ska kosta att ­vara sjuk eller arbetslös”, fortsatte Maria Wetterstrand.

Upplever vanmakt

”Är det detta som ger Kristdemokraternas mänskligare Sverige?”, undrade Mona Sahlin.

Reinfeldt upprepade gång på gång att regeringen har ”minskat inflödet till ­sjukförsäkringen och förtidspensioneringen”.

Så talar teknokraten. Så säger landets statsminister till alla förtvivlade tusentals människor som knuffats ut ur trygghetssystemen och till deras anhöriga som just nu upplever vanmakten när samhället sviker.

På söndag ska väljarna säga sitt. Domen mot den borgerliga alliansens nedmontering av välfärdslandet Sverige borde bli hård. HK

HK

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.